Следвайте ни

Без пари по "Каско", ако дърво удари колата ни до блока

viber icon

Летните бури в града породиха странен казус - трябва ли застрахователните компании да плащат за всеки паднал клон или остър предмет върху автомобил, в случай че той има "Каско". Отговорът е "не". В общите условия по автополиците има колкото покрити рискове, толкова и изключени, затова трябва да се четат буква по буква, съветва пловдивски застрахователен брокер.

Застрахователят е в пълното си право да откаже плащане за щетите по автомобила, ако возилото е паркирано на забранено място.  Причината е проста - шофьорът съзнателно е спрял неправилно и е погазил закони, норми, разпоредби, правила. Той е нарушител, а никой не стимулира нарушителите с потупване по рамото, описа ситуацията застрахователният спец. Така че щетите по автомобила остават за сметка на собственика му. Казусът по смисъл е много подобен на този - шофьор минава на червено, прави катастрофа и очаква застрахователят по "Каско" да му плати ремонта на колата. Няма как да се случи!

Ако обаче водачът е действал добросъвестно и лятната буря го е хванала на регламентиран паркинг, щетите ще му бъдат покрити по полицата "Каско" след съответното снимане, обследване на повредите и размяна на документация между компанията и клиента. 

В общите условия на всички компании е записано, че ако шофьорът е употребил алкохол или дрога, каквото и да се случи на колата, "Каско"-то няма да влезе в действие. Няма да се покрият загубите и ако колата е открадната, защото е оставена отворена и ключовете са висели на таблото.

Възможен вариант за хората без "Каско", чиито коли са пострадали от счупени клони или рухнали дървета, е ​съдебно дело срещу ОП "Градини и паркове", респективно срещу Общината, че не си е свършила добре работата по обезопасяването на зелените площи и дърветата на територията на общината. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

pirata

pirata

22.07.2021 | 17:51

obshto vzeto ako moge da si plashtame i za vazduha ,koyto dishame shte e nay dobre.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?