Следвайте ни

Бедо Доганян купува "Ви газ България"

"Синергон холдинг" прибавя в портфолиото си още една компания

viber icon

"Синергон холдинг" иска да купи бизнеса на "Ви газ България". Това става ясно от искане за разрешаване на концентрация между двете компании, внесено в Комисията за защита на конкуренцията. Кандидат-купувачът, който се търгува на борсата и е мажоритарен собственик в над 20 предприятия, е наследник на приватизационния "Петрол фонд". Негов съучредител е Бедо Доганян, който в началото на тази година продаде новотела в Пловдив. 

"Ви газ България" разполага със собствена база близо до Пловдив и ползва съоръжения за складиране в София, Русе, Добрич и Бургас. За 2017 г. приходите й са 98 млн. лв., а година по-рано - 74.1 млн. лв. Компанията отбеляза един от най-големите ръстове сред големите търговци на горива за 2017 г. 

"Ви газ България" започва да развива дейност в страната на пазара на пропан-бутан през 1998 г. като "Шел газ България". През 2007 г. френската компания Rubis придоби "Шел газ България", прекръсти я на "Витогаз" и започна активно да налага своята марка. През 2011 г. "Витогаз" е купена от фирма "Ераст", която до онзи момент не се е занимавала с търговия с газ пропан-бутан и е собственост на Албена Иванова. Под името "Ви газ България" оперира на пазара от 2013 г.

В портфолиото на "Синергон холдинг" са търговецът на газ и строителни материали "Топливо" и "Синергон петролеум". Последното дружество разполага с около 30 обекта бензиностанции, газостанции и складове за продажба на дизелово гориво, бензин, газ и автоаксесоари и 1 данъчен склад за съхранение и обработка на втечнен газ в "Кремиковци". За 2017 г. приходите на "Синергон петролеум" са 108.8 млн. лв., а тези на "Топливо" - 158 млн. лв. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?