49

"Бърза писта" за мегаинвеститора в Първомай

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев се ангажира да осигури „бърза писта“ за документацията и процедурите за старт на строителството на завода на Intuitive в гр. Първомай. Компанията със седалище в Сънивейл, Калифорния, е пионер в областта на роботизираната хирургия, световен лидер в областта на минимално инвазивните грижи и производител на роботизираните хирургични системи "da Vinci“. Намерението е в Първомай се построи завод за производство на 3D ендоскопи. Инвестицията възлиза на около 80 милиона лева. 

"Като партньор в Меморандума за сътрудничество ние ще подпомагаме комуникацията с институциите и ще гарантираме бързото придвижване на документацията и процедурите за подготовка и строителство. Ангажираме се също така да съдействаме за придобиването на държавна земя от 4,5 дка, която да стане част от бъдещия терен на съоръжението", заяви Ангел Стоев след среща с представители на Intuitive. Дружеството скоро ще получи разрешение за строеж.

Припомняме, че преди година компанията получи от Министерството нa инoвaциитe и pacтeжa сертификат за приоритетна инвестиция по Закона за насърчаване на инвестициите. В момента тече обучението на кадри в Германия в областта на инженерството и операциите за производство на медицински изделия. В процес на разработване са и учебни програми, които да се интегрират в образователните програми на българските средни и висши училища. 

Intuitive планира да инвестира около 80 млн. лв. в изграждането на производствената база в Първомай, която ще се разгърне на близо 134 дка. Проектът ще бъде осъществен на три етапа. До края на следващата година, като първа фаза, се планира да бъде изградено и пуснато в експлоатация производственото съоръжение, в което ще се произвеждат компоненти за 3D ендоскопи, използвани в хирургичните системи "da Vinci". Първоначално трябва да бъдат разкрити над 100 нови работни места, а с разширяването на капацитета с втори и трети етап ще бъдат наети още 200 души.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?