1939
Следвайте ни

Бърз заем или кредитна карта?

viber icon

Понякога е по-добре да кандидатствате за бърз заем Minizaem, отколкото за кредитна карта. Макар това да не е на пръв поглед очевиден факт, в някои ситуации е по-разумното финансово решение. По-долу ще ви разкажем, малко повече за този тип ситуации. И в двата случая са пари назаем, но идват с различни условия и характеристики, заради това може да са добро решение в една ситуация и не толкова добро в друга. Нека да започваме.

Ако обединявате няколко заема

Ако имате няколко заема, то най-вероятно сте се замисляли, дали няма да ви е по-изгодно да ги обедините и да ги плащате на едно място. Макар да изглежда примамливо да го направите през кредитна карта, това е капан. Кредитните карти са с много високи лихви и в същото време с ниски лимити.

Ако искате да използвате кредитна карта, за да покриете всичките си заеми, може сумата, с която разполагате от нея, да не ви е достатъчна. Ако покриете един или два пък, то тогава няма да сте си изпълнили целта и е възможно да не ви бъде изгодно изобщо. Както вече споменахме и лихвите на кредитните карти не са никак ниски, така че това ще утежни ситуацията допълнително.

От друга страна бързите кредити са на разположение и могат да бъдат както за малки, така и за средни суми. Размерите на вноските вие сами ще ги определите спрямо периода, в който ще можете да изплатите кредита. Това на практика означава, че няма да се чувствате притиснати от начисляването на лихви и на такси, както би се случило при кредитните карти.

Ако се нуждаете от по-дълъг период на изплащане

Лихвените проценти по кредитни карти могат да бъдат много високи при нормални обстоятелства. Можете да избегнете плащането на лихви, ако изплащате изцяло баланса си на отчетната дата. Ако обаче това не ви е по силите, то тогава по-големите суми за дърпане ще ви носят и по-високи лихви и такси. Ако планирате покупка, която ще можете да изплатите до месец, то следва да съобразите датата на падежа на кредитната ви карта и да видите, дали ви устройва. В същата ситуация можете да кандидатствате и за заем до заплата, който да е с промоционални условия и с ниска лихва. Не е тайна, че дори някои видове кредити до заплата, нямат лихви за нови клиенти, като част от промоционалните кампании на фирмите за бързи кредити.

Ако обаче планирате да си купите нещо, за което ще ви трябват повече пари, които няма да можете да възвърнете за един месец, то кредит на вноски е най-удачният вариант. Ще получите предвидимост на размера на вноската и ще знаете точно колко ще ви е месечният разход по кредита. Още при кандидатстването за кредит ще знаете колко ще трябва да платите като лихва общо. Това ще ви даде възможност да си направите ясна преценка, дали ви е изгодно.

Има още една основна разлика, която трябва да споменем между кредитните карти и бързите кредити и това е удобството. Макар от години наред, фирмите за бързи кредити да се стараят, да предлагат продуктите си по възможно най-лесния и удобен начин за потребителите, все още кредитните карти се използват по-лесно. Това обаче е сравнително лошо, когато нямате добра дисциплина да не харчите пари. Нещо повече, ако се опитвате да изплатите заем по-бързо, то да харчите повече пари от необходимото, няма да ви помогне. Когато имате кредитна карта, вероятността да се поддадете на желанието и лесното пазаруване е огромна. Ако обаче сте се снабдили с пари от кредит на вноски, то за да изхарчите нова сума за нова покупка, ще ви се наложи да кандидатствате отново, което до голяма степен може да намали стремежа към емоционална покупка. Вярно е, че одобрението при повечето бързи кредити става за по-малко от час, но въпреки това не е същото, като да имате вече одобрена кредитна карта и да я използвате нея. Нашият съвет е, ако се подлъгвате често да пазарувате емоционално и имате проблем с налагането си на дисциплина, да се придържате към кредитите до заплата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?