Следвайте ни

Баровете и дискотеките плашат с колективни искове, ако пак ги затворят

viber icon

Собствениците на нощни заведения плашат държавата с колективни искове, искове за дискриминация, за нанесени щети и пропуснати ползи. Това се разбира от текста на обща декларация на двете най-големи организации в бранша - Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Те остро осъждат решенията на някои кметове да затворят баровете и дискотеките на територията на общините си в опит да спрат пандемията от коронавирус. Дискриминация е да се лишат работещите в заведенията от правото си на труд.

„Колегите взимат нови и нови мерки, работят с минимален капацитет, персоналът носи маски, ползват се дезинфектанти, мери се температура, търпят се огромни ограничения и загуби, за да се запазят работни места и да се спасят инвестиции”, посочват оттам. 

„Недоумяваме от целенасочените опити за демонизиране на развлекателния бранш. От началото на пандемията демонстрираме отговорност и правим всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки. Нещо повече – ние сами предлагаме нови и нови мерки, за да запазим здравето на хората и препитанието на служителите си”. Собствениците на нощни заведения са категорични, че когато проверяващите органи открият някъде нарушения, виновните трябва да понесат отговорността си, а не всички да бъдат поставяни под общ знаменател.  

Никой не може да ни убеди, че при затворени заведения, няма да се стигне до абсолютно безконтролно събиране на хора в частни домове, където няма да се спазват никакви мерки. Понеже непрекъснато се сравняваме с Европа и често тичаме сляпо след наложените там рестрикции – в случая се доказа, че затварянето на заведения не води до намаляване на случаите и ограничаване на пандемията, завършват декларацията си от асоциацията и сдружението на заведенията в България. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

gato I nahalnicite

gato I nahalnicite

26.10.2020 | 11:39

Затвор за алчните мошеници ресторантьори!

Отговори
8 1
Колективни искове А!

Колективни искове А!

26.10.2020 | 11:31

Ами заразените там да завеждат ли искове срещу барове и ресторанти където са се заразили? Управлението на държавата трябва да е единно.Следователно държавата каквото решава всички трябва да го изпълняват.

Отговори
11 1
Колев

Колев

26.10.2020 | 11:23

Този Куку е за Карлуково. А не искаш ли да затворят и хранителни магазини? Защото много хора се струпват на едно място. Пий си хапчетата нещастник и лягай.

Отговори
3 4
Никъде  не е казано че кухните на ресторантите се затварят .

Никъде не е казано че кухните на ресторантите се затварят .

26.10.2020 | 11:38

Ама печлбите са в салоните. Там е болният мазол.

Отговори
4 0
Aтанас

Aтанас

26.10.2020 | 11:13

Пълни са дискотеките, рядко някъде нещо се спазва

Отговори
10 0
КУКУ

КУКУ

26.10.2020 | 11:00

Затваряй яко и това е. Ползата за икономиката им е в пъти по-малка от другите сфери. Отделно от години това е сектора с най-голямо укриване нна данъци. Работещите там временно ще се влеят в други браншове, както навсякъде по света. Собствениците да го духат.

Отговори
14 1
Pete

Pete

26.10.2020 | 13:43

Точно казано, Тези алчни бу..... да фалират. Не са нужни на обществото.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?