Следвайте ни

Банките вдигат таксите от догодина

Взимат повече за монети в брой

viber icon

По-високи такси въвеждат някои банки от януари 2020 г., става ясно от уведомления за клиентите им, поставени на сайтовете на финансовите институции. Една от банките например ще увеличи месечната такса за обслужване на разплащателна сметка с дебитна карта от 2,10 лв. на 2,20 лв. А за разплащателна сметка без дебитна карта таксата нараства от 2,60 лв. на 2,90 лв. Таксата за теглене на суми в брой до 2000 лв. се вдига от 1 лв. на 2 лв.

От 15 декември влиза в сила нов регламент на ЕС, според който таксите за банкови преводи в евро към страни от ЕС не трябва да надвишават таксите за левови преводи в страната. Затова имаше опасения, че банките може да вдигнат таксите и за преводи в страната. Дори в самата оценката на въздействие, изготвена за новия европейски регламент, е посочено, че съществува риск банките да направят опит да компенсират част от загубите си, като увеличат размера на таксите за национални операции или таксите за обслужване на сметки.

Засега една от банките е обявила, че увеличава таксите за преводи, като например за превод през БИСЕРА, нареден в офис, вместо 3,50 лв. ще взима 4 лв. За преводи към държавния бюджет таксата нараства от 4,50 лв. на 5 лв. А за превод през БИСЕРА, нареден в банков офис с депозиране на пари в брой таксата става 0,5%, но не по-малко от 6 лв., при поне 4 лв. в момента. Същата банка вдига и таксата за теглене в брой, която за над 2000 лв. става 0,4% от сумата.

Друга банка пък въвежда облекчение за пенсионери като техните разплащателни сметки ще се обслужват само за 1 лв. на месец. Банката обаче вдига таксите за внасяне на монети в брой. Като цяло обаче повечето банки засега не са обявили промени в тарифите, които трябва да влязат в сила до края на годината или в началото на следващата.

 

Източник: труд

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?