Следвайте ни

Банките в САЩ вътре с 500 млн. Ще се отрази ли загубата у нас?   

viber icon

Федералният резерв на САЩ допълнително разхлаби ограниченията върху дивидентите и обратното изкупуване, наложени на най-големите американски банки заради пандемията. Американската централна банка публикува анализ, който показва, че заемодателите могат да понесат загуби от почти 500 млрд. долара и въпреки това да покрият капиталовите изисквания, цитира investor.bg публикация в авторитетния Financial Times.

Двадесет и три банки, включително JPMorgan Chase и Goldman Sachs, са подложени на „стрес тестове“ от страна на Фед. Тестовете моделират финансовите щети при различни сценарии. Те включват срив на фондовия пазар в САЩ, рязък спад в икономическата продукция и значителни проблеми при бизнес имотите.

Резултатите проправят пътя за обратно изкупуване на акции и дивиденти в размер на милиарди долари, което банковите инвеститори очакваха с нетърпение.

„През изминалата година Федералният резерв проведе три стрес теста с няколко различни хипотетични рецесии и всички потвърдиха, че банковата система е в силна позиция да подкрепя продължаващото възстановяване“, казва Рандал Куарлес, заместник-председател на банковия надзор на Федералния резерв.

Големите банки са подкрепени от държавните стимули и динамичните приходи от търговия. Капиталовите им нива също се увеличават отчасти поради ограниченията върху изплащанията на акционерите.

Фед очаква банките да изчакат до понеделник, за да анализират резултатите от стрес тестовете, преди да обявят планове за изплащания на акционери.

„Резултатите са според очакванията“, коментира Джерард Касиди, анализатор в RBC Capital Markets. „Всички големи банки преминаха теста, който им дава възможност в понеделник да обявят своите капиталови планове за действие“, допълва той.

Фед предстои да прегледа плановете и да предпише за всяка банка ниво на необходимия капитал от първи ред спрямо рисково претеглените активи – решаващ критерий за финансовата стабилност. RBC изчислява, че всички банки ще имат капитал, надхвърлящ регулаторните изисквания.

Годишните стрес тестове показват, че най-големите заемодатели в страната могат да издържат на 474 млрд. долара загуби от заеми и други позиции и пак да излязат с над два пъти необходимия капитал.

Средният спад на капитала на банките е 2,4 процентни пункта, включително американските дъщерни дружества на чуждестранни банки със значителни американски операции. Най-голям спад отчитат Goldman Sachs и Morgan Stanley - съответно от 5,9 и 4,7 процентни пункта.

Потребителският дълг представлява по-малка част от общите загуби в сравнение с предходните години, тъй като повечето клиенти на дребно прекараха изминалата година в изплащане на кредитни карти и други заеми по време на пандемията от Covid-19. Увеличението на очакваните загуби в търговските и индустриалните заеми обаче компенсира спада на потребителския дълг. Почти 160 млрд. долара от загубите идват от бизнес имоти и корпоративни заеми.

Фед ограничи дивидентите и забрани обратното изкупуване на акции миналата година в отговор на коронавирусната криза. Затова се очаква някои банки да върнат на акционерите 100% от печалбата си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гришо

Гришо

26.06.2021 | 17:42

Марица, не пишете за неща за които нямате никакво нонятие. Оставете банките на икономистите а вие си пишете за кой кого убил или еб*л. Да започнем от заглавието - какво искате да кажете? Че си нямате хабер за какво става дума по долу. Срамна история!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?