Банките ни изяждат спестяванията с нови такси

След една година от 10 000 лева депозит остават 9852 лв.

Нови банкови такси ни изяждат спестяванията. Така, влагайки пари в депозит, не само не получаваме доходност, но и реално губим пари. Две финансови институции вече официално заявяват отрицателна ефективна годишна лихва. Това означава, че ако депозираме 10 000 лева за 12 месеца, в най-лошия случай ще получим 9852,18 лева, или със 144 лева по-малко от първоначалната сума.

Неизгодната оферта е обвързана с разплащателна сметка, а месечната такса по нея е 10 лева. Друга банка тарифира същата услуга с 1,50 лева на месец. Похватът не е нов - банките искат да ограничат трупането на спестявания, а от друга страна, се стараят да обвържат клиентите си за дълго с други услуги, от които биха си докарали по-големи печалби.

Въпреки ниските лихви гражданите продължават да държат парите си в банките. Към края на миналата година само спестяванията на домакинствата възлизат на около 50 милиарда лева.


Още по темата четете по-късно в marica.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мариела Николова

Мариела Николова

30.04.2019 | 11:18

Банките са типичен монопол! Използват парите за да отпущат кредити и да се обогатяват, а ти вземат от спестяванията с измислени такси, срамота, обирджии!

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?