Следвайте ни

Банките надуват таксите, плащаме солено за преводи

viber icon

Катаклизмите покрай пандемията от коронавирус продължават да ни удрят по джоба. Кризата сви почти наполовина печалбата на банките, които компенсират като вдигат таксите за повечето техни продукти и услуги. Това показват данните на БНБ за второто тримесечие на годината.

В края на юли средната такса за превод, направен в офис на банка, е 5 лв. при средно 3 лв. през юни м.г. Цените за откриване на сметка се движат от 2 до 8 лв. при 1,5- 6,5 лв. преди година. Месечното поддържане е от 2 до 4 лв.

Всяка от останалите основни операции е добавила от 0,15 до 0,35 ст. към цената си. Онлайн преводите, някои от които миналата година бяха много по-евтини от тези на гише, са започнали да поскъпват - засега средно с 0,2 ст.

За да задържат клиентите, банките са разширили пакетните предложения. Те предлагат фиксирана месечна такса с включен определен брой безплатни преводи, месечна такса с безплатни преводи и без никакви лимити, определен брой тегления от банкомат и дори опрощаване на всички такси при 100% онлайн банкиране.

Причините за поскъпването са свитите маржове между лихвите по депозити и кредити, намалелият оборот и по-малките постъпления от лихви заради мораториума върху заемите.

С 515 млн. лв. печалба приключва второто тримесечие банковата система. Това е с над 56% по-малко от второто тримесечие на миналата година. За една година разходите за обезценка са се увеличили със 197 млн. лв. до 380 млн. Активите са добавили 115,3 млрд. Въпреки кризата кредитирането спрямо първото тримесечие се е свило само с 52 млн. лв. до близо 67 млрд. лв. Намалението идва от предпазливостта на фирмите, тъй като домакинствата са получили нови 198 млн. лв.

Необслужваните кредити и съотношението им към общите вече се отчитат по нова методика. По нея са 8,11% срещу 8% в края на март. При старата методика лошите кредити щяха да са 6,37%, уточняват експертите на Димитър Радев.

Към 30 юни са подадени 118 584 искания за разсрочване на задължения на стойност 9,7 млрд. лв., отчитат още от централната банка. От тях одобрение са получили 98 499 броя за 8,117 млрд. лв. От тази сума 6,2 млрд. лв. са одобрените искания от фирми, 1,9 млрд. лв. от домакинства.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

да си

да си

03.08.2020 | 09:34

Погребат децата с тия пари!

Отговори
2 0
Шери

Шери

03.08.2020 | 11:30

Корумпирана диржава корумпирани банки за бг няма друго какво да се каже

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?