Следвайте ни

Банкирането от вкъщи сваля наполовина таксите

viber icon

Банките бяха едни от първите, които започнаха процеса по дигитализация на услугите си и пускане на всякакви онлайн канали за комуникация и извършване на услуги. Това, от една страна, освобождаваше служителите от операции, които можеха да се извършват от разстояние и без тяхно участие. "Банка на самообслужване" все повече навлизаше в битието ни, като в допълнение излизаше и по-евтино в сравнение с операции на гише. Някои такси падаха с между 30 и 50%, което пък бързо накара клиентите да се преориентират.   

„Икономическите последици от втората вълна на пандемията ще зависят от три неща. На първо място - от мерките за ограничаване на разпространението на заразата. Страните, които успеят да ограничат Covid-19 с носене на маски, тестове и изолация, ще преживеят по-малък спад на икономическата активност. Тези, които не могат да ограничат разпространението на заразата с мерки, които са с ниска социално-икономическа цена, ще трябва да приб​​егнат до „по-скъпи" мерки, като забрани за публични събирания и налагане на карантина (частична или цялостна), които ще доведат до по-голям спад в икономическата активност“, смята Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Според него, на второ място, последиците от втората вълна ще зависят от големината и важността за икономиката на най-засегнатите сектори, каквито са туризмът и транспортът. На трето място, последиците ще бъдат обвързани с наличието на фискална възможност да се компенсира загубата на доход, като тук Павлов определя позицията на България като "много силна“. 

“Банките сме част от решението на тази криза по две причини. На първо място, успяхме да отговорим на променените потребителски навици и в наистина кратки срокове дигитализирахме не само нашите продукти и услуги, но и много процеси“, каза Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“ и член на УС на СЖББ. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?