46
Следвайте ни

Банки притискат хотели и ресторанти да си връщат борчовете

viber icon

Специални кредити за ресторанти и хотели поиска туристическия бранш. Тъй като заради пандемията целият сектор е с ниска или нулева ликвидност и съответно с лоша кредитна експозиция, държавата трябва да отпуска такива евтини заеми. "Да се направят специални кредитни продукти от страна на Българската банка за развитие  или Фонда на фондовете , които да са  нисколихвени , гарантирани от държавата, за период от 7 години и с минимум 12 месеца гратисен период от лихва и главница, подчертават в свое становище от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация / БХРА/.

Наложително е и да се намали натиска от банките върху бизнеса, като се вземе спешно решение за гратисен период на обслужване на главницата по старите кредити за срок от 2 до 5 години, категорични са от БХРА. От национално представената организация с 36 регионални структури настояват и лихвените нива на отпускани нови заеми за оборотни средства да са в размер на 1,5-2 %, за да се усети конкретната помощ, а не както са в момента – 6-7%.

При преференциални условия трябва да се отпускат и потребителски кредити, за да се задържат служителите в сектора и да им се осигури нормалното съществуване. По проучване на БХРА близо 60 на сто от тези, които смениха работата си, са го направили именно защото имат да обслужват потребителски кредити, които не могат да рефинансират или не могат да получат нови заеми, ако останат да работят в туризма. А рискът туристическият бизнес да остане без работници е сред най-притеснителните за сектора, категорични са от БХРА.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Малко е

Малко е

14.10.2021 | 05:32

Да вземе държавата да национализира банките, и да опрости всички заеми. Като ще е комунизъм, да е за всички.

Отговори
2 0
Ясенка

Ясенка

13.10.2021 | 16:12

И какво противозаконно правят банките? Търсят си дължимото по договор. Каквото за наш Иван, това и за Гол Хасан. Както другите кредитополучатели си изпълняват задълженията си по договора, и хотелите ще го правят.

Отговори
11 2
Бай Тошо

Бай Тошо

13.10.2021 | 16:00

Липсва ли ви комунизма другари, кога бяхте "репресирани" - постригваха ви и нямаше банани, направо ужасТ, на ви сега банкова "демокрация"!

Отговори
14 5
111

111

13.10.2021 | 17:22

Тогава ресторантите предлагах скара от истинско месо а сега от жили, сланина и аржентинско месо предстояло няколко години

Отговори
13 1
От бачо

От бачо

13.10.2021 | 15:57

Статията не е правилна пишете фирми длъжници не си връщат кредитите.Къде го дават теглил кредит и не връща.Свърши гратисния период време е всеки да си връща взетото.Нали са чорбаджии защо искат от държавата който си е плащал косвените данъци и е помагал на държавата ще му помага и тя.А не да укриваме данъци да нямаме обороти и после ама на нас държавта не ни дава нищо.Не става така не става.

Отговори
20 2
Набълбукване

Набълбукване

13.10.2021 | 15:03

Ето каква била Ковидидеята чифутска банкерска хотелчета и ресторанчета да станат по две за лев Ашколсун Машала Келепир голам Берекет

Отговори
6 10
Клиента

Клиента

13.10.2021 | 15:14

Вече от бранша трябва да разберат че живеем в пазарна икономика! На пазара оцелава само най-добрия и жизнения бизнес и то в конкуренция за качество и коректност към клиентите! Научете се да бъдете учтиви и уважителни и вежливи а не намръщени и гнусни! Тогава ще имате клиенти и няма да чакате държавата да ви оправя бакиите!

Отговори
22 3
От къдя на къдя!

От къдя на къдя!

13.10.2021 | 14:24

Ми да ще връщат! Този бизнес не е за всеки! Кой от къде дошъл станал ресторантьор! Не плаща данъци, не издава касови бележки, няма трудови договори на персонала, ама претенциите големи! За да им даде държавата трябва да взе е от нашите данъци!

Отговори
24 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?