Следвайте ни

Банки действат като телекоми - подвеждат клиенти

Някои банки в България действат като мобилните оператори - подвеждат клиенти с най-различни оферти, в които включват скъпи услуги.

Това коментира финансовият анализатор Стефан Христов пред БНР по повод предстоящото увеличение на такси и комисиони през есента, обявено от почти всички големи финансови институции у нас.

Въпреки рекордните печалби, които отбелязва секторът през тази година, от октомври трезорите планират да завишат таксите за обслужване на сметки, банкови карти и парични преводи, припомня вестник СЕГА.

Според Стефан Христов така банките се презастраховали заради многото нови регулации, свързани със защитата на клиентите и мерките срещу прането на пари, които завишавали разходите им, а също и заради очакванията за нова икономическа криза. 

„Като цяло банките се стараят да увеличат таксите там, където се изисква участието на техен служител - например, платежни нареждания, извършени на хартиен носител. Идеята е хората масово да започнат да използват онлайн и мобилно банкиране", коментира Христов.

Според него обаче не може да не прави впечатление, че трезорите едновременно вдигат от октомври до един и същ размер таксата за превод в левове - около 4 лв. Обяснение за това може да е предстоящото влизане в сила от 15 декември на нов еврорегламент, който трябва да усредни преводите в евро и в левове. В момента България е страната в ЕС, която събира най-високи такси за еврови преводи от и за чужбина. „Ако досега банката ви е вземала 3 лв. за превод в левове, след 15 декември трябва да ви взема 3 лв. и за превод в евро, който в момента е примерно 30 - 40, дори 100 лв. понякога“, отбеляза Христов. Така банките ще загубят част от приходите си, които сега искат да компенсират с по-високи такси за услугите. 

„Въпреки стремежа към орязване на разходите и намаляване на физическите операции в офисбанките продължават да разширяват клоновата си структура, което е много странно“, коментира още финансовият анализатор.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?