Следвайте ни

Банкерите съветват: Преди да изберете имот, вземете одобрение за кредит

viber icon

Преди да набележите имот за покупка, непременно минете през банката, за да получите предварително одобрение за кредит. Този документ ще ви даде ориентировъчна представа колко пари може да отпусне финансовата институция и спрямо това да правите огледи на жилища, които се побират в тази сума. Такъв потребителски съвет даде Николай Лазаров, началник-управление „Продажби и индивидуално банкиране“ в Пощенска банка. Той бе един от лекторите на голямата среща на имотните агенции, която се проведе миналата седмица в Пловдив. Тази проста стъпка ще ви спести много огледи на имоти, които не можете да си позволите, допълни банкерът.

Предварителното одобрение за заем оценява кредитоспособността на клиента след обследване на доходите и разходите му. Обикновено е валидно в рамките на шест месеца, през които може да се търси подходящ имот. В случай, че се стигне до подписване на предварителен договор за покупко-продажба, Вие като клиент ще имате спокойствието, че сте с подсигурено финансиране, обясниха от „Кредитчойс“. Управителят Мария Георгиева горещо препоръча да не се търси 100% заемно финансиране при имотни сделки. Едната причина е, че банката много трудно ще го разреши, а втората - чисто психологическа - собственото участие ангажира клиентите.

От направеното през тази година проучване на Пощенска банка става ясно, че 55% от хората, които не разполагат със собствено жилище, планират да го придобият съвсем скоро. 48% от тях ще го направят с банков заем. Това е лесно обяснимо, тъй като лихвите по жилищните кредити са рекордно ниски - около 2.8-2.9%. Най-масовите клиенти на този продукт са млади и активни хора, на възраст между 30 и 40 години, с доходи между 900 и 2000 лева, направи профил Николай Лазаров. Хората вече се ориентират към по-просторни и луксозни жилища, голяма част от които в затворени комплекси. Има пренареждане и във факторите, които предопределят покупка, разказа банкерът. На първо място това е инфраструктурата около имота, на второ - наличните зелени площи в близост и едва на трето - цената. Средният отпуснат кредит за Пловдив е 56 500 евро, отчитат от Пощенска банка.

= Бясна конкуренция =

Пловдив е градът с най-много строителни разрешения, което доведе до люта конкуренция между строителните компании. Това пък натиска цените и ръстът за тази година е само 5% в сравнение с предходната, когато отхвърчаха с 15%. В сравнение със София цените на недвижимостите са с 30% по-ниски, а в сравнение с Варна и Бургас - с 10%, стана ясно на срещата, организирана от imoti.net. На вторичния пазар обаче ситуацията е доста по-различна и цените на жилищата в Пловдив са нереално високи, посочи Теодора Димитрова от агенция "Ера България".

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?