Следвайте ни

Балонът се спука: Бившият кмет обеща 2 млн. туристи, те скочиха само с 2%

viber icon

Само 2% ръст на туристите в Пловдив през ключовата 2019 година. Точно с толкова са се увеличили и приходите от нощувки по местата за настаняване с над 10 легла. Оборотът им е 28.7 милиона лева, става ясно от програмата на Община Пловдив за туризма 2020. Това означава, че официално балонът на големите очаквания е спукан. Нещо, което бизнесът усещаше през цялата година на културна столица. А 10-те процента ръст, които очакваше министър Ангелкова, си останаха само добро пожелание. Обещанията на бившия кмет Иван Тотев за "два-три милиона туристи" пък никой в бранша никога не е приемал сериозно.  

Реализираните нощувки под тепетата са малко над 509 000. Добрата новина е, че гостите на регистрираните хотели и хостели са се увеличили с 5.5%. Какво обаче се крие зад т​ези статистически данн​и, на пръв поглед позитивни? Ръст има при българските туристи (+8.3%), минали през града, докато при чуждестранните има спад от 4.2%. В първата десетка по посещаемост са гости от Турция, Германия, Израел, Гърция, Испания, Англия, САЩ и Румъния.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?