Следвайте ни

Балонът на пакетния туризъм се спуква

viber icon

Туристическият бранш преживява земетресение. След фалита на гиганта "Томас Кук" и ефекта на доминото у нас с "Астрал Холидейз" все повече се заговори, че балонът на т.нар. пакетен туризъм се спуква.

В ерата на дигиталните технологии, когато всеки може да си направи собствена туристическа програма според личните си интереси, покупката на готова почивка или екскурзия губи точки. Защото тя е направена така, че да задоволява масовия потребителски вкус, а туристите - особено младите и активни хора не обичат да влизат „в маса“. Така големите туристически компании се оказаха в обречен коловоз - да продават голям брой еднотипни организирани пътувания, които в повечето случаи се изчерпват с анимация, шведска маса и ол инклузив и платени чадъри край басейните на морските курорти.

Масовият туризъм няма да изчезне скоро, защото в очите на чужденците той се свързва с ниска цена. Но тенденцията явно обръща посоката и все повече туристически агенции предлагат индивидуални турове и необичайни програми. По подобни причини възникна и споделената икономика. Всеки искаше максимално да задоволи своите изисквания, без да се съобразява с още сто човека.

Първи бяха споделените пътувания. Потребителите се свързваха чрез фейсбук групи, комбинираха се и се придвижваха от точка А до точка Б на далеч по-ниски цени от стандартния автобусен или жп билет. Което доведе автобусните компании до точка на кипене и те поискаха законодателни регулации. Те обаче още не са факт.

Едновременно с това дойде и споделянето на апартаменти за краткосрочен наем, което излизаше далеч по-евтино от хотелска резервация и даваше възможност на туриста да се потопи в автентичната обстановка на хазяите си.

Само в Пловдив, покрай Европейската столица на културата тази година, местата за такъв тип настаняване скочиха двойно. И докато хотелите не могат да се похвалят със средногодишна заетост повече от 35%, при частните домове резултатите са доста по-добри.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?