Следвайте ни

Български фирми печелят напук на COVID кризата БОРСОВ КОМЕНТАР

viber icon

Интересно е да се проследи тенденцията -как се отразява COVID кризата на българските компании, които се търгуват на БФБ София. Публикуваните към момента деветмесечни отчети показват, че голяма част от родните компании са гъвкави и въпреки намалените продажби успяват да реализират печалби, като основно е засегнат износът. Производителят на кабели „Емка“ АД - Севлиево за деветмесечието на 2020 г. е реализирал печалба от 3 014 000 лв. Въпреки 3% спад на продажбите реализираната печалба е по-висока в сравнение с предходната 2019. Подобна е и картината при „М+С Хидравлик“ АД, което успява да реализира 8246 хил. лева печалба за деветмесечието въпреки спада на продажбите с 13,87% на годишна база. Такъв е и случаят „Хидравлични елементи и системи“ АД с печалба към края на септември 3 874 000 лева при спад 22,13% в продажбите.

При „София Комерс - Заложни къщи“ АД за полугодието се регистрира ръст на нетната консолидирана печалба от 8% на годишна база до 895 млн. лв. Приходите от продажби за първото полугодие на 2020 г. са за 3,33 млн. лв. при ръст с 3,71% на годишна база. Изключително интересен е източникът на печалбата на „Златен лев холдинг“ АД, което за деветмесечието е заприходило 1 078 000 лв. непотърсени дивиденти за 2014 г. 

Докато през последната седмица Европа се тресе ежедневно от нови рекорди от заразени от коронавирус и страх от нов локдаун, САЩ регистрират между 50-60 хил. нови случая на ден,

Министерството на здравеопазването на Китай съобщи, че са диагностицирани само 19 нови случая на коронавирус.

Всичките са от пристигащи от чужбина пътници. Така броят на починалите в страната остава 4634, а положителните проби от началото на пандемията са 85 704. Китайската икономика отново набира скорост. След ръст от 3,2 процента през второто тримесечие през третото тримесечие той достигна 4,9 процента при прогнози от 5,5 процента. Промишленото производство се е увеличило с 5,8%, а продажбите на дребно са отчели ръст от 0,9% в сравнение с предходната година.

През същото време в излязлата  през седмицата  „Бежова книга“ с анализ за икономиката на САЩ показва неравномерна картина на възстановяване. Икономиката продължава да расте в цялата страна, възстановявайки се от пандемията от коронавирус, но картината е шарена. Интересно е от този ъгъл да погледнем движението на борсовите индексите в двете най-големи икономики в света. Най-ниската стойност на индекса Dow Jones по време на кризата през март беше 18 591, а в момента е 28 308, което е покачване с около 50%. За индекса Hang Seng при същите условия покачването е от  21 696 до  24 786, или 14%, а при индекса Shanghai Composite повишението е около 24%. Това поставя много въпроси относно ефектите от огромните публични разходи за стимулиране на икономиката на САЩ и доколко покачването на индексите на фондовите пазари е следствие от тях.

 Пазарите на криптовалута върнаха интереса на инвеститорите

след като цената на Bitcoin се покачи с около 12% спрямо долара, като достигна нива от 13,012 за долар, след новината, че PayPal Holdings, Inc. (NASDAQ: PYPL) пуска нова услуга, позволяваща на своите клиенти да купуват, държат и продават криптовалута директно от своя акаунт в PayPal. Компанията оповести за плановете си да увеличи значително полезността на криптовалутата чрез своите 26 милиона търговци по целия свят. Според проучване на Банката за международни разплащания, една от 10 централни банки - представляващи приблизително една пета от световното население - очаква да издаде свои собствени цифрови валути през следващите три години. Последният връх в търговията с Bitcoin е бил през юни 2019 г. 10 745 за долар, а по време на пандемията през месец март цената му беше достигнала до 6427 за щатски долар. 

Теѕlа пpиключвa третото тримесечие c peкopднa за компанията пeчaлбa oт 331 милиoнa долара

Oчaквa ce 2020-a дa бъдa пъpвaтa гoдинa, a нe тpимeceчиe, пpeз кoятo Теѕlа щe излeзe нa пeчaлбa. През последното тримесечие са доставени 139 000 коли при произведени малко над 145 000, или почти 100% продажба. Само за сравнение  - през второто тримесечие бяха произведени 82 000 автомобила. Но дори и при тези печалби показателят цена на акцията/печалба остава доста висок - 1095.53. Същия показател при VW е 4.3, a BMW - 7.23. Точно в противовес на добрите резултати на Tesla изключително интересна е статистиката за продажбите на електрически автомобили в EU за деветмесечието на 2020 г. в сравнение с 2019 г. Целият пазар на такъв тип автомобили расте със 70%, но конкретно продажбите на Tesla са намалели с 11%.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?