49
Следвайте ни

Българска банка спира да финансира замърсяващи бизнеси

viber icon

ОББ ще се превърне в първата българска банка, която освен ликвидността на клиените си ще взема под внимание и въглеродния отпечатък, който фирмите оставят. Това обяви изпълнителният директор на Обединена българска банка Теодор Маринов.

Един от акцентите на последната голяма климатична среща на световните лидери преди броени дни беше свързана именно с ограничаването на финансовите инстументи за бизнесите, които генерират най-много въглеродни емисии. Идеята е, че целите по Зелената сделка няма как да бъдат постигнати, ако финансовият и банков сектор не се ангажира с тях и не създаде условия от една страна екологичните бизнеси да получат преференции, но от друга - най-големите замърсители да нямат достъп до финсови инструменти.

ОББ става първата българска банка, която създава така наречените бели книги за всички сектори, които имат въглероден отпечатък в рамките на 90% от общия въглероден отпечатък в България. "Разполагаме с данни за всеки от тези сектори, с данни за нашата експозиция, за основните тенденции и действията, които трябва да предприемем", обясни изпълнителният директор на банката Теодор Маринов.

Още през ноември 2020 година Европейската централна банка публикува ръководство относно рисковете, свързани с климата и околната среда. Очакванията са това да доведе до съществени промени в дейността на банките. Маринов обясни, че банките от групата на KBC подготвят подобен проект далеч преди дерективата на ЕЦБ. 

По думите на директора на ОББ, политиката на холдингово ниво е да не се финансират компании, в които при съществена част на производството се ползва енергия от въглища и няма реален план за промяна. Маринов обясни, че ОББ още през 2017 година е спряла кредитирането на бизнеси, свързани с добива, преработката и изгарянето на въглища.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Биткойнър

Биткойнър

25.11.2021 | 20:41

Всеки от вас, който желае да спечели безплатно, или закупи криптовалута Биткойн, нека следва най-подробното ръководство в българското интернет пространство : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 0
Бог да прости,

Бог да прости,

25.11.2021 | 14:48

Банките!

Отговори
0 1
123

123

25.11.2021 | 13:21

Поздравления .

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?