Следвайте ни

Българка нае по телефона 900 служители за Барселона

У нас не може да има компания за цял живот, казва Ивелина Боева

viber icon

Компания  за цял живот – няма такава в България от соца насам, а няма и да има. Една жена, която работи като служител по подбор на персонал в мощна фирма за поддръжка и продажба на сървъри, нетуърк и облачни технологии, стигна до този извод на Дни на кариерата в Техническия университет.

За 7 г. Ивелина Боева е наела от родината си по телефона около 900 човека за централата в Барселона, като освен испанци, служителите са от Дания, Холандия, Норвегия, Финландия, Швеция. Цели отдели са сформирани от нея, без да е виждала хората в тях. Самата тя твърди, че не би сменила работата си. За никаква сума.

У нас това не може да се постигне заради културата в бизнеса, казва Боева. От една страна кандидатите търсят реализация, без да могат да предложат например техническо образование и 2 чужди езика. Работодателите пък приемат професионалистите за даденост и не полагат усилия да ги мотивират и задържат. В компанията на Ивелина освен доброто заплащане, има допълнително здравно осигуряване и програми за стимулиране – при добра работа например служителят трупа точки. С тях може да си „купува” хубави неща от специален каталог, включително техника, козметика, домакински уреди. Колкото и да се увеличават образованите българи и големите компании, постигането на такъв стандарт е въпрос на манталитет, който няма да се промени у нас, песимист е Боева.

На Дните на кариерата, които събраха 54 компании, тя се огледа за хора за офиса в София, подходящи за техническа поддръжка на сървъри. Студенти и ученици пък се огледаха къде биха могли да започнат стаж и евентуално да намерят работа сред фирмите, които формират годишни приходи от 6,3  млрд. лева. 17 от тях се оказаха в класацията „100 най-големи компании в България“. Само те правят 5% от брутния вътрешен продукт на страната за миналата година.

Младият управител на българо-белгийска компания за софтуер – Александър Джонгаров, очерта пред студентите един от възможните пътища да се влезе в сериозния бизнес: платен стаж със 160 часа хорариум, постъпване на работа, натрупване на известен опит, включване в конкретен проект.

За четвърта година сме на форума и 90% от екипа ни в Пловдив е от възпитаници на ТУ, разказа Джонгаров. Като го питат „Тук ли сте завършили?”,  се шегува: „Не, във втори корпус на АОНСУ”. Дипломата по „Компютърни системи и технологии” му е много полезна, защото знае какво се учи във вуза и какво има да се надгради в практиката. В екипа, в който на 32 г. той е най-възрастният, а най-младият е студент второкурсник, най-много се цени желанието да се учи. Прекратявали сме договор, когато видим, че работата пречи на човека в следването, разказа Джонгаров. Затова през стажантската програма може да се мине на много ранен етап, без това да затваря вратата 3-4 г. по-късно. „Университетът е важен, трябва да се завърши, защото дава базата”, категоричен е Александър. Още по-важно е това за неговия сектор в бизнеса, където средната възраст на персонала по принцип е 27-28 г.

Да стъпят на добра база по специалността, плюс чужд език и здрава подготовка по мехатроника и електроника, разчитат и от „Силвър стар ритейл” – генерален представител на „Мерцедес” за България. Набират кандидати за стажантски програми с продължителност от 3 до 6 месеца в автосервизите си. Обучават ги за диагностика, работа със софтуер, разчитане на грешки. Подборът е тежък – след първото пресяване по документи следват интервю и трети тур – ролеви игри, полеви тестове и разиграване на казуси.Студентите не се справят, защото стандартът е висок. Това не е голяма беда, търсим нагласа за развитие, за работа с клиенти и решаване на конфликтни ситуации, обясни Магдалина Петракиева. В екипа вече има две момчета, които са завършили професионална гимназия, сега са четвъртокурсници във ВУЗ и работят като автомонтьори диагностици.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?