2374

България зае челно място по добив на злато в Европа. Вижте къде са находища КАРТА

България е трета по добив на мед и четвърта по добив на злато в Европа, а минно-добивната индустрия в страната ни има голям неизползван потенциал за растеж. Това каза Кузман Илиев от Съвета по икономически и публични политики, който е един от авторите на доклад за ресурсната независимост на България в условията на следвоенна икономика, цитиран от Pariteni.bg.

"Въпросът е ще можем ли сега при новото раздаване на картите в тази историческа ситуация на падането наобратно на желязната завеса да се позиционираме по-добре и да привлечем така инвестиции в този ключов сектор в българската икономика, който дава едни пет процента от БВП и 120 000 човека пряко и косвено заети, така че да може по веригата на добавената стойност да привлечем и други инвеститори".

В доклад "Ресурсната независимост на България в условията на следвоенна икономика" на СИПП се посочва, че войната между Русия и Украйна несъмнено породи огромни промени в обезпечеността на Европа и на България от енергийни и минерални суровини за развитието на икономиката й.

Българската добивна промишленост трябва да бъде изпреварващ играч в изпълнението на стратегическите цели на ЕС в сектора. Страната ни е причислявана към "минните" държави и създадената база, върху която може да надграждаме, е отлична, с предпоставки за добро развитие и устойчив и прогресивен икономически растеж. Ако приемем, че стратегическите минерали и метали ще бъдат "новия петрол", Европа трябва да подкрепи вътрешния капацитет за добив, преработка на суровини и материали, посочват икономистите от СИПП.

България е една от най-богатите на злато територии. Особено голям брой златоносни реки има в Източните Родопи и по течението и притоците на р. Арда. За територията на Златоград, златоносни са всички западни притоци на р. Голяма и р. Върбица. Според екип от Софийския Университет, изследвал геоложките особености на района,  в къщите на Златоград има вградено много злато. Златни следи има открити и в горното течение на р. Доленска. 

А ето и картата на съкровищата в България.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?