2374

България срещу забраната за дизелови и бензинови коли в ЕС, искаме 5 г. отсрочка

България, Италия, Португалия, Словакия и Румъния искат отлагане на плана на ЕС за ефективно въвеждане на забрана за продажба на нови бензинови и дизелови коли, която се планува да влезе в сила от 2035 г. Тези пет страни настояват за гратис от 5 години и забраната да стане факт от 2040 г. Това съобщи във вторник агенция "Ройтерс", въз основа на документ, с който разполага.

Тази политика на ЕС е ключова за борба с растящите емисии от транспорта и усилията на ЕК да ускори преминаването към електромобили, припомня Mediapool.bg. ЕК възнамерява да намали емисиите с 55% до 2030, спрямо нивата от 1990 година.

Предложението за емисиите от автомобили, направено от ЕК миналата година изисква 100% намаляване на емисиите от въглероден диоксид за нови автомобили до 2035 г., което на практика прави невъзможно продажбата на бензинови и дизелови автомобили от тази дата.

Министрите от страните от ЕС плануват да съгласуват позиция по въпроса през следващата седмица. Европейския парламент вече подкрепи забраната от 2035 година, като гласуването се проведе този месец.

В документа, с който "Ройтерс" разполага, се посочва, че споменатите 5 държави, сред които и България, настояват за 90% намаляване на емисиите от въглероден диоксид до 2035 г. и 100% орязване от 2040 година. Те посочват, че леките търговски превозни средства трябва да посрещнат 80% намаление на въглеродния диоксид до 2035 г. и 100% до 2040 г., вместо 100% намаление до 2035 г., предложено от ЕК.

 "Трябва да се установят адекватни и съобразени с това преходни периоди", се казва в документа. Там се акцентира на необходимостта от разширяване на инфраструктурата за зареждане.

Български служител, които не е пожелал поименно да бъде цитиран, е посочил, че климатичните политики трябва да отчитат икономическите и социалните фактори като "значителните различия" в покупателната способност между страните-членки на ЕС.

Брюксел вече каза, че 2035 година е важна защото средната продължителност на новите автомобили е 15 години - така че по-късна забрана би попречила на ЕС да достигне нетни нулеви емисии до 2050 г.

Някои правителства на ЕС се обединиха зад целта за 2035 г., но германският финансов министър каза тази седмица, че най-големият автомобилен пазар в ЕС няма да го подкрепи.

Ford и Volvo Cars публично подкрепиха плана на ЕК за ограничаване на емисиите до 2035 г., а Volkswagen сам си постави за цел да спре изцяло да продава автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа до тази дата. Но индустриални групи, включително Европейската асоциация на автомобилните производители, се противопоставиха на европейската цел, като се позовава на опасения, включително проблемите със зарядната инфраструктура.

ЕС в момента работи и по друг закон, който ще застави страните-членки да инсталират милиони зарядни устройства през това десетилетие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Илиян

Илиян

29.06.2022 | 15:13

Ще живееш както ти заповядай.

Отговори
0 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?