49

България счупи рекорда за износ на оръжие, газ и ток през 2022 г.

Рекордни количества оръжия, горива и ток е продала България на външните пазари през първото полугодие на годината. Това е станало за сметка на тройното нарастване на внесените нефт газ и въглища от Русия. Това става ясно от представения анализ на Българската стопанска камара (БСК) за износа и вноса през първото полугодие на 2022 г. провокиран от значителния ръст.

Анализът на БСК разглежда доколко тези ръстове се дължат на нараснало производство и количествен растеж и доколко на ценови фактори, посочи Веселин Илиев - главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в БСК.

Водещи стоки в износа ни, като електроника, машиностроене, оптика, не могат да бъдат сравнявани само на база данни от статистиката - стойност и количество, най-често - килограми, и затова не участват в сравненията.

Източник на данните е Световната търговска организация (International Trade Centre - ITC) в Женева, където се обработват данни от 233 държави с различна степен на изчерпателност. Една от причините да се ползва този източник е необходимостта от съпоставка с износа и вноса на другите държави, затова стойностите са в щатски долара, обясни Веселин Илиев.

 
Продажба на оръжие за над 1.3 милиарда долара

Анализът не разглежда износът на стоки със специално предназначение, които се крият зад код 999999, защото описанието им не дава точна представа за какво става дума. Обикновено зад този код се крие продажбата на различни видове оръжия и системи за отбрана.

За първото полугодие страната ни е изнесла оръжия за над 1 милиард и 334 милиона долара. За сравнение година по-рано - за 667 милиона долара, а през първото полугодие на 2020 г. – за 513 милиона долара. На практика страната ни е продала за половин година оръжия и боеприпаси, които обикновено е продавала за цяла година през най-силните си години.

Износът расте с 30.6% и достига 25.7 млрд. долара

Като цяло износът на България през първата половина на годината нараства в стойност с 30.6% спрямо същия период на 2021 година и със 73% спрямо 2020 г.

Общо за първите 6 месеца на годината България е изнесла стоки и услуги за над 25.777 милиарда долара.

Най-голям е ръстът при енергоносителите – горива и електрическа енергия, с над 233% до над 3 милиарда долара. Следва износът на животински и растителни мазнини – с над 125% до 973 млн.долара.

Нарастването на износа за трети страни изпреварва ръста на износа за ЕС през 2022 спрямо 2021 г.

От водещите 10 пазара, най-голямо увеличение има износът ни за Сърбия, следван от този за Испания, Италия, Нидерландия, Гърция и Румъния.

През последните 5-6 години България постига положителен търговски баланс с Германия - най-важният ни търговски партньор, но и една от най-конкурентоспособните икономики на света.

Положителен баланс имаме още с Румъния, Италия, Гърция, Франция, Испания, Сърбия.

 

Вносът расте с над 32% и достига близо 29 млрд. долара

В същото време българският внос през първо полугодие на годината расте с 32.2% спрямо същия период на 2021 г. и с 82.1 на сто спрямо първите шест месеца на 2020 г., показва анализът на БСК.

Общо в страната ни са внесени стоки и услуги за 28 милиарда и 958 милиона долара.

Нарастването на вноса от трети страни изпреварва ръста на вноса от ЕС. Най-голям е ръстът на стоки от Русия и Украйна, следван от този от Турция и Гърция.

Във водещите 20 стоки има няколко с ръст над два пъти. Това са сурово слънчогледово масло, маслодаен слънчоглед, природен газ, амоняк и алуминий.

Анализът на БСК показва, че вносът, измерен в стойност, изпреварва значително вноса, измерен в количество. Има само едно изключение – при маслодайния слънчоглед, където вносът нараства над три пъти в стойност и почти четири пъти в количество.

Вносът на сурово слънчогледово масло нараства над 40 пъти, а вносът само през юни 2022 спрямо юни 2021 е по-голям 72 пъти. Този ръст се дължи изцяло на внос на суровината от Украйна, откъдето досега не сме имали традиция да внасяме сурово слънчогледово масло, отбеляза Веселин Илиев.

Впечатляващ ръст на вноса от Русия

Прави впечатление ръстът на вноса у нас от Русия като цяло, както при някои продукти, посочи експертът. Вносът през първо полугодие на годината в стойност е над два пъти по-голям от вноса през първо полугодие на 2021 г. и близо три пъти по-голям от този през полугодието на 2020 г.

Основната част на ръста на вноса от Русия се дължи на нефт, газ, въглища и алуминий.

"Прави впечатление, че за първи път през тази година сме внесли инструменти за измерване на йонизация и радиация", сподели Веселин Илиев.

Както при вноса от Русия, така и вносът от Украйна се характеризира с преобладаването на само няколко стоки - маслодаен слънчоглед и слънчогледово масло, полузавършени продукти от желязо и стомана, както и на ламарина.

Внасяме газ на по-ниски цени и го изнасяме на по-високи

Друг интересен момент от анализа на БСК е търговията с газ. Той показва, че през първото полугодие на годината България е внасяла газ, а след това е изнасяла част от количествата, като е успявала да го продаде средно на цени с 2 до 5 на сто по-високи от внесените.

През месеца с най-активна търговия с Гърция - и износ, и внос, страната ни е продавала природен газ на съседката ни на 2% по-висока цена, отколкото сме купували от нея, сочи анализът на БСК.

Подобна е ситуацията и с електроенергията. Цените по износ са по-високи от тези по внос за един и същи месец средно с 15-18%. Цените за Сърбия, от която осъществяваме едновременно износ и вносна ток, варират. Има месеци, в които сме изнасяли на по-ниска цена, отколкото сме внасяли от Сърбия, но има месеци и с обратно съотношение на търговията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
дии

дии

28.10.2022 | 17:00

Или сме почнали да произвеждаме газ или са врътнали далавера и затова Чирен не е пълен. Иначе все реват че имало недостиг на газ.

Отговори
7 0
Западняк

Западняк

28.10.2022 | 17:37

Чиста далавера.

Отговори
5 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?