1553

България е в Топ 3 на Европа по ръст на индустриализацията

Петото поколение на индустриалната революция е по-близо, отколкото очакваме. ЕС има сериозно намерение да се превърне в световен лидер в развитието на промишлеността и IT сектора

България е сред най-бързо напредващите страни в Европейския съюз по отношение на индустриализацията и това е в пълно противоречие с усещането, че изоставаме в голямото състезание. Страната ни е в Топ 3  на ЕС по ръст на индустриализация и тежест на промишлеността и IT сектора във формирането на брутния вътрешен продукт, сочат данните от статистиката. През последните години почти всички големи родни компании инвестираха солидни средства в набор от важни проекти, ​съсредоточени в няколко ключови области - автоматизация, роботизация, анализ на „големите данни“, интелигентни системи, виртуализация, изкуствен разум, машинно обучение и „интернет на нещата“.

 

Това са и основните компоненти на четвъртото поколение индустриална революция. Въпреки, че за Индустрия 4.0 говорим от по-малко от десетилетие, огромна част от елементите и иновациите, които са характерни за тази технологична ера, вече са внедрени в хиляди бизнеси по света и у нас. Анализът показва, че родният бизнес е инвестирал над 3 млрд. лева само през последните 4 години в проекти, свързани с Индустрия 4.0.

Експертите пък са категорични, че ако третото поколение индустриална революция е продължило близо 40 години, то 

Индустрия 4.0 ще присъства във фокуса на бизнеса между 15 и 20 години,

което значи, че към момента сме в средата на този преход. ​Това прави следващата - пета по ред индустриална революция, която вече стана известна като Индустрия 5.0, по-близко, отколкото очакваме. 

Въпреки че множество компании и цели индустрии все още са в средата на прехода към четвъртата революция, концепцията за Индустрия 5.0 е вече ясно формирана. Според Европейския съюз, Индустрия 5.0 „предоставя визия за промишлеността, която се стреми да отиде отвъд ефективността и производителността като единствени свои цели и засилва ролята и приноса на индустрията към обществото.“

И още: „Поставя благосъстоянието на работника в центъра на производствения процес; използва новите технологии, за

да осигури просперитет отвъд работните места и растежа,

като същевременно зачита производствените ограничения на планетата“. Това би трябвало да допълва разбирането за Индустрия 4.0, като „по-конкретно поставя изследванията и иновациите в услуга на прехода към индустрия, която е устойчива, ориентирана към човека, екологична“.

С други думи, Индустрия 5.0 измества фокуса от чисто икономическата стойност към обществената стойност. Разбира се, това не е нещо ново. Призивите за по-голямо внимание към благосъстоянието и обществените ценности са стари колкото е самият бизнес. Но да се поставят на сцената, в светлината на прожекторите, самите хора и самата планетата, вместо печалбите и растежа на бизнеса, е нещо ново. Това е пренасочване на основните цели на индустрията. 

Идеята за Индустрия 5.0 не се ограничава само до промишлеността всъщност. Прилага се за всеки сектор и за всяка организация, за която човек може да се сети. Това означава, че приложимостта на концепцията е значително по-широка от тази на Индустрия 4.0. Както Европейската комисия пояснява,

Индустрия 5.0 ще има три ключови стълба за бизнеса -

ориентация към човека, устойчивост и издръжливост. И трите имат значителни последици за бизнес стратегиите.

Ориентация към човека

Ориентацията към човека, според дефиницията, „насърчава талантите, разнообразието и овластяването“. Най-важната промяна в тази светлина е, че хората вече не се разглеждат като средство (човешки ресурси), а като цели. С други думи, това е промяна в гледната точка: вместо да се говори за хора, обслужващи организациите, сега става дума за организации, обслужващи хората.

Това не е чак толкова изненадващо. То отговаря на текущите тенденции на пазара на труда. В много индустрии и в много държави намирането, обслужването и

задържането на таланти се превърна в по-голямо предизвикателство от намирането клиенти

и дори нови пазари. Новата бизнес стратегия просто отразява осъзнаването на ценността на хората.

Издръжливост

Европейската комисия казва, че издръжливостта предполага „гъвкавост и устойчивост чрез гъвкави и адаптивни технологии“. След пандемията, проблемите с веригите на доставките и геополитическото напрежение в днешно време едва ли някой би оспорил, че издръжливостта е ключова - днес и в бъдеще. В резултат на сътресенията от последните три години пъргавината и гъвкавостта вече са по-трайно настанени в корпоративния дневен ред. Но тепърва има още път да се измине до постигането на реална издръжливост.

Според разбирането за Индустрия 5.0, основният фокус вече няма да бъде върху бизнес растежа, печалбата и ефективността, а върху създаването на организации, които да не са крехки и уязвими - такива, които са в състояние да предвиждат, реагират и да се учат своевременно и систематично от всяка криза и да си осигуряват стабилно и устойчиво представяне въпреки всичко.

Устойчивост

Предвид тревогите относно изменението на климата понятието устойчивост едва ли се нуждае от представяне. Според Европейската комисия, устойчивата бизнес стратегия предполага „действия за устойчивост и зачитане на планетарните граници“. Това означава например, че организациите трябва да обърнат внимание на всичките 17 цели за устойчиво развитие.

Подобно на първите два стълба, преходът към устойчивост също изисква радикална промяна на разбиранията. Досега усилията за корпоративна устойчивост до голяма степен се фокусираха върху намаляването или минимизирането на щетите - но действителната задача е по-мащабна и по-отговорна.

Вместо просто да намалят отрицателното си въздействие върху околната среда,

устойчивите компании се фокусират върху увеличаване на положителното си въздействие,

като за целта дори е въведено ново понятие - „нетно положителен“, тоест благотворен бизнес. С други думи, стратегията за устойчивост в Индустрия 5.0 означава, че компаниите стават част от решението, а не част от проблема.  

Ключови средства за постигане на тази идея ще са инструментите, които сега се внедряват в рамките на движението Индустрия 4.0. Роботизацията, автоматизацията, изкуственият интелект - всички тези технологии ще бъдат впрегнати в изпълнението на целите на Индустрия 5.0.

Така например, роботизацията и автоматизацията ще свалят от хората бремето на рутинните и тежките за изпълнение задачи, за да могат да разгърнат своя творчески потенциал. Изкуственият интелект ще играе централна роля за прогнозиране и изчисляване на въздействието на бизнеса върху околната среда. Той ще намира сценарии, при които влиянието на организацията да е „нетно положително“.

Дали някой намира тази визия за привлекателна или плашеща - това ще е различно за компаниите и за хората. Но предвид досегашните и настоящите големи предизвикателства и кризи, пред които сме изправени, изглежда Индустрия 5.0 ще има своята важна роля в развитието на индустрията занапред.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ГОЧО

ГОЧО

08.11.2022 | 06:43

ПАК ПИШЕТЕ ДИВОТИИ

Отговори
1 0
Западняк

Западняк

08.11.2022 | 03:32

Няма грешка, класацията е точна за тези които могат да четат. Става дума за РЪСТ на индустриализацията. Представете си, ако един индустриален гигант като Германия има 100,000 фабрики и една бедна България има 100 фабрики. След известно време България има вече 300 фабрики - ръстът на индустриализацията е вече 200%! Така България е все още на опашката по индустриализация в сравнение с Германия, но по РЪСТ на индустриализация бие всички индустриални гиганти. Все пак има прогрес и нещо положително, за разочарование на вечно плачещите тролове.

Отговори
3 0
Боцко

Боцко

07.11.2022 | 21:35

Да няма печатна грешка ? Да не става дума за ДЕиндустриализация на България вече 30 години ? Кого лъжат тия, бе ?!

Отговори
3 1
Забавно чукало за врата

Забавно чукало за врата

07.11.2022 | 20:55

макарите на тоя!

Отговори
3 1
Майна

Майна

07.11.2022 | 19:59

Някой вярва ли на тези глупости въобще

Отговори
7 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?