2374

Азерският газ потече пробно по тръбата с Гърция

Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) започна тестови доставки на газ, съобщиха за информационна агенция Trend от проектната компания ICGB AD.

"Започнахме тестови доставки с реални количества природен газ, както е планирано. Това обаче не е начало на търговската експлоатация", заявиха от ICGB.

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. На регионално ниво IGB ще осигури достъп до газопреносната мрежа за българските общини и региони, които не са имали възможност за свързаност.

Интерконекторът с Гърция е изцяло нов маршрут за пренос на природен газ към Европа и ще осигури на България и региона достъп до доставки от нови източници. Проектът ще свърже страната с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
М??

М??

20.06.2022 | 12:11

Честито, ФАШИСТИ проклети! Пикаете ли жлъч и отрова сега? България ще се отърве от газовия РЕКЕТ на ГАЗПРОМ!

Отговори
9 2
русофил до М

русофил до М

20.06.2022 | 16:02

И какъв точно е газовия рекет на Русия, че нещо не го виждам през сметката за парно?

Отговори
0 1
А Ганчовска що я няма?

А Ганчовска що я няма?

20.06.2022 | 12:02

Бившите външни министри Надежда Нейнски, Соломон Паси, Даниел Митов, Екатерина Захариева, както и колегите им от Министерството на отбраната Бойко Ноев, Николай Свинаров, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов и Николай Ненчев излязоха с призив преди срещата на върха в Мадрид за политическо лидерство на Евроатлантическата общност в България по ескалацията на войната в Украйна и рисковете за България. Те са категорични, че "България закъснява с адаптирането на отбраната си към съвременните предизвикателства. Войната в Украйна доказва за пореден път, че военното строителство, стратегия и тактика, основани на опита от предишните десетилетия, са неефективни".

Отговори
7 1
Българин

Българин

20.06.2022 | 11:38

A РУSSOРОБИТЕ ГАЗ ПИССААААТ!

Отговори
9 6

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?