Следвайте ни

Автобусните спирки с нов стопанин

viber icon

Бизнесменът Ангел Стефанов вече не е концесионер на 314 автобусни спирки в Пловдив. Собственикът на "Елиза 1999" ЕООД е продал фирмата, а заедно с нея и особеното право на ползване върху по-голямата част от градските заслони заедно с търговските обекти до тях. Дружеството е изкупено на сто процента от "Булгартабак - трейдинг" АД със собствениците Борис Захариев и Иван Биларев, сочи регистърът на ДАКСИ.
Вече нямам нищо общо със спирките, потвърди за "Марица" бизнесменът, който държи на концесия друг общински обект - Събота пазара, но с фирма "Отел". Чрез продажба на "Елиза" Ангел Стефанов се отървава от 9-годишната сага с прословутата концесия, измислена от бившия кмет д-р Иван Чомаков и наречена "юридически изрод" от неговия приемник Славчо Атанасов.
Сред наематели се шири мълва, че новият концесионер е дъщерна фирма на Стефанов. Бизнесменът обаче категорично отрича. Де юре "Елиза - 1999" си запазва правата върху 314 спирки, но чрез други собственици.
Договорът с "Елиза" беше сключен на 3 юли 2003 г. за срок от 20 години с условието да се обновят всички ръждясали заслони. Резултатът е повече от плачевен - само една приета спирка - до "Чайкафарм". Повечето от останалите са гробници - тръби, потрошени стъкла, счупени пейки, от които стърчат летви и метал.
Концесията се превърна в нескопосан сериал заради порочната схема: "Елиза" плаща на общината 4,5 млн. лева на вноски, след всяка вноска общината поръча изработване на заслоните на софийска фирма "Алфатекс", тя ги произвежда и докарва в града, общината ги монтира и предава за стопанисване на "Елиза".
Чий мозък е измислил този сюжети срещу какво, и до ден днешен не е ясно. Но условията бяха гласувани в Общинския съвет, за да се сгромоляса цялата тази пирамида след безбройни скандали, престрелки и обвинения. В миналия мандат беше прекратен договорът с фирмата - производител на заслоните - "Алфатекс". От бюджета са є платили неустойка над 600 000 лева. Градската управа беше категорична, че след тази стъпка концесията ще тръгне. С "Елиза" беше подписано допълнително споразумение, с което се коригираха условията. Бяха изработени и монтирани няколко спирки, но "Елиза" отказа да ги приеме. Така отново се стигна до цайтнот.
На третия месец от мандата кметът Иван Тотев заяви, че ще сложи край на безрезултатната одисея. Първоначалният вариант - прекратяване на договора срещу 3 млн. лева в полза на концесионера - втрещи опозицията. Парите бяха пресметнати по следната логика: на Ангел Стефанов се връщат 1,3 млн. лева, внесени за изработване на спирките от 2003 г. до 15 април 2010 г., върху тях се начислява лихва за този период плюс 10 процента неустойка. По този начин градската управа признаваше, че общината, а не концесионерът има вина за неизпълнение на договора. А освен това изключваше риска при едностранно прекратяване на договора "Елиза" да предяви иск за 10 млн. лева, както бяха се заканили от фирмата. Опозицията скочи, защото за три милиона лева могат да се построят две нови детски градини.
Идеята отпадна като че ли от само себе си. Вариантът с плащането на три милиона лева дори не се стигна до Общинския съвет. Единственото, което местният парламент възложи на Тотев, е да води преговори с "Елиза" за прекратяване на концесията. От това решение са минали три месеца.
Наемателите на обектите по спирките вече нямат никакви отношения с "Елиза". Предупредени сме, че ще подписваме договори за септември с нов концесионер, но на по-високи цени, разказаха търговци.
На "Елиза" са плащали по 250 - 300 лева на месец за сергия в центъра. Двойно повече - за павилион. Новата тарифа ще е с 30 - 50 лева отгоре.
Кметът Иван Тотев е наясно с продажбата на "Елиза". Знам за това и на сесията на 13 септември ще внеса предложение за нов договор с фирмата - приемник на концесията, обясни Тотев. На "Елиза" няма да плащаме нито стотинка, но ще имаме спирки, увери градоначалникът.

Иван Тотев:
Преди Коледа ще видите първите резултати. Имайте търпение, оптимист съм и считам, че преди Коледа ще се видят първите обновени спирки, увери вчера кметът Иван Тотев. Според него смяната на собствениците в "Елиза - 1999" ще доведе до решаването на брадясалия проблем. Работим по този въпрос от началото на мандата, като с този акт сме все по-близо до финала на сагата.
Предстои да уточним условията с представителите на фирмата, тази седмица или в началото на другата предстои среща. Надявам се, че на сесията на 13 септември ще внесем предложение за подписване на анекс към договора, който ще развърже концесията, коментира Тотев.
Запитан, какво става с вноските на "Елиза" на обща стойност 1,3 млн. лева, кметът каза, че този въпрос ще се уточнява. Нещата вървят в добра посока, увери той.

Сделката
Сто процента от дяловете на "Елиза - 1999" ЕООД са продадени на "Булгартабак - трейдинг" АД на 30 юли 2012 г. Във фирмената регистрация на "Елиза - 1999" ЕООД не фигурира името на бизнесмена Ангел Стефанов. Той обаче не отрича, че е неин собственик и лично няколко пъти е участвал в преговорите с общината. Служители, присъствали на тези срещи, разказват че и най-войнствено настроените срещу концесионера са замръзвали на място, щом Стефанов започвал да излага аргументите.
На 30 юли от длъжността управител на "Елиза - 1999" е освободен Илиян Александров, който представляваше концесионера през всичките 9 мъчителни години. За управител на "Елиза" е избран един от двамата съдружници Борис Захариев. Адресът на фирмата концесионер си остава същият - ул. "Железарска" 6. Иначе "Булгартабак - трейдинг" е регистрирана в София с основен предмет на дейност дистрибуция на тютюневи изделия, търговия, реклама, маркетинг, транспорт, строителство и всичко останало, разрешено от закона. Капиталът на "Булгартабак - трейдинг", посочен в ДАКСИ, внушава респект - 79 047 000 лева.

Ангел Стефанов:
Няма да търся неустойки, макар че общината е измислила условията за концесията, не аз. Ако концесията е урод, значи общината го е създала.
Навремето съм се явил на конкурса в много силна конкуренция с още една фирма. Дал съм по-добрата оферта и съм спечелил, след което съм платил и общината в продължение на 10 години не ми дава спирките, каквото задължение има по договор, коментира Ангел Стефанов.
Кой не изпълнява задълженията? ­ Общината. Тя трябваше да ми предаде в срок от година и половина 101 спирки, но до момента на "Елиза" е предадена само една спирка, напомни бизнесменът. Бил съм добронамерен, докато се натрупа фрапантна сума като задължение на общината към нас. И понеже не искам да ставам разковниче в политически спорове, реших да продам фирмата.
Доволен съм, че днешният кмет се отнася с разбиране към този проблем. През цялото време, докато водехме преговори, ми показваше, че както зачита нашите права, така го интересуват и правата на гражданите. Държеше да има консенсус. За общината не е изгодно да плати три милиона лева, защото отделно трябва да се инвестира в спирките.
По-добре е концесията да продължи, защото излишните спорове няма да доведат до нищо или пък ще доведат до плащане на неустойки от парите на данъкоплатците, счита Стефанов. Фирмата, която купи "Елиза", има интерес от дистрибуторска дейност.
От комуникацията с новите концесионери имам впечатление, че са изключително добронамерени. Както и аз бях добронамерен, затова не заведох съдебни дела, подчерта Ангел Стефанов.
В интерес на общината е да се разберат, защото ще има нови спирки, сигурен съм, че ще намерят общ език с концесионера и нещата за гражданите ще се случат, прогнозира бизнесменът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

ГЕРБЕР

29.08.2012 | 12:01

Да живее коалицията ГЕРБ-ДПС Частният "Булгартабак" наема ударно места за будки в големи градове при изключително ниски цени и с "подаръци" от общините. В павилионите освен цигари ще се продават и вестници. Холдингът беше купен в края на миналата година от руската банка VTB, която не отрече, че действа за свой неназован клиент. Упорити слухове свързват собствеността на "Булгартабак" с мажоритарния собственик на Корпоративна банка Цветан Василев, медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера" (който държи "Кингс табако").

Отговори
0 0

Фон Пловдив

29.08.2012 | 10:47

Явно и този бизнесмен управляващите са го "убедили за пет минути" да продаде фирмата по формулата Борисов-Марешки-Локо Пловдив. Едва ли новата фирма е негова, с това Булгартабак в името май намирисва на онзи кръжец около една известна банка, сериозно свързана с правителството. Естествено, че Тотев знае, най-вероятно той е бил в ролята на убеждаващ за пет минути. Някак много лесно и в негова полза се развърза тая сложна и заплетена ситуация. Яко усвояване в частна полза, така изглежда работата. И както пише, още ще има да почакат пловдивчани за нови спирки!

Отговори
0 0

майна

29.08.2012 | 10:45

Защо досега няма заведено съдебно дел;о срещу д-р Чомаков? Корупцията крещи от този идиотски договор!

Отговори
0 0

Коста

29.08.2012 | 09:50

Поредното доказателство, че в страната няма функционираща съдебна система! Иначе Чомбаков отдавна щеше да търка наровете в панделата! Няма договор, подписан от него, който да не мирише на далавера....

Отговори
0 0

a

29.08.2012 | 07:48

Tozi stefanov ne e bogat po dusha i finansi. Toi e edno nedonoshche na sistemata, s lajite i iznudvanrto na horata. Kade e POKURATURATA da razsledva drugi sdelki na stefanov v grada, koito sashto sa mnogo samnitelni.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?