Следвайте ни

Австрийци превърнаха виното в храна на Винария 2019

Вместо в чаша еликсирът се предлага под формата на желирани стафиди, покрити с благородната плесен Botrytis Cinerea

Уникални винени желета, които превръщат еликсира в храна, са една от големите изненади на предстоящата Международна изложба "Винария 2019", която ще се проведе в панаира от 20 до 24 февруари. Те се майсторят в австрийска изба. Тайната е в стафидирани гроздови зърна, които са покрити с т. нар. благородна плесен Botrytis Cinerea. Тя им придава уникална смесица от вкусове, а крайният продукт е сладко десертно вино​, което се преработва в желета.

Колекционерска ракия, произведена от планински бъз и винени желета, е друг от хитовете на изложението. Предлага я известна българска дестилерия. Напитката от този рядък плод е с ефирен цветист аромат и мек вкус. Производителите са създали и нестандартна ракия от пъпеш, както и лимитирана серия дюлева ракия.

Стремежът на колекционерите да притежават елитни питиета в елегантни опаковки е провокирал известна българска компания да произвежда водка, бренди, джин, ликьор, уиски в луксозни бутилки. Те са с форма на кон, сърце, кораб, Айфеловата кула и с други необичайни визии. Напитките са разработени на базата на 20-годишен опит и партньорство с известна френска дестилерия.

Тенденцията  за ексцентричен дизайн на опаковките роди първата в света светеща бутилка. В нея се предлага цитрусов ликьор на известна японска марка, чийто асортимент включва най-вкусното саке в света.

Почитателите на крафт бирата ще опитат продуктите на бутикова пивоварна. Рецептите са разработени от германски технолог по каноните на баварската традиция. Асортиментът включва 3 вида пиво: „Вайс“ от пшеница с ухание на банан и карамфил, „Пилзнер“ с подчертан хмелов вкус и „Раух“ с нотки на пушек и дървесина. Те са естествено газирани, без консерванти.

Участник във „Винария“ ще представи чаен ликьор. Той съчетава черен чай, натурални екстракти от високопланински билки, плодови дестилати и изворна вода от Татрите.

Посетителите ще дегустират и вина от новата реколта, които досега не се представяни другаде. Ценителите ще се запознаят с новите тенденции, налагани от български бутикови изби, както и с вина от Австрия, Португалия, Гърция и други страни. В уникалния Град на виното и деликатесите са разположени също щандове с храни и гурме специалитети на участници в изложбите „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?