Следвайте ни

Авиоспец: От летище Пловдив може да има вътрешни полети

viber icon

Пловдив и Русе имат потенциал да развият летищата си за вътрешни полети. Около това мнение се обединиха Тодор Иванджиков, авиоексперт и председател на Асоциация на българската авиационна индустрия (АБАИ) и Янко Иванов, представител на авиокомпания Gullivair, в интервю за Bloomberg TV.

В началото на месеца служебният министър на транспорта Георги Тодоров каза, че перспективите пред Летище Пловдив са огромни. Само няколко седмици по-рано обаче процедурата за концесия на летището бе прекратена, а по-думите на министъра причината е липса на интерес.

От думите на Тодор Иванджиков стана ясно, че процедурата е била прекратена, тъй като поставените условия са били актуални преди пандемията, обобщава investor.bg. „Министерството на транспорта трябва да преоцени концесията, да се направи нова стратегия и да пусне нова процедура. Летището има потенциал, но условията трябва да отговарят на сегашната действителност", смята той. 

Иванджиков е на мнение, че в Пловдив може да бъде развито като карго, така и пътническо летище.

„Около Пловдив има ж.п. линия и автомагистрали. Има потенциал и като low cost летище за един град, който се развива през последните години в областта на бизнеса, има история и спа центрове, лозя и винарни, с които да може да привличаме туристи", обясни той.

Компаниите, които имат интерес към Летище Пловдив, са Ryanair, Wizz air, както и турски и израелски авиолинии.

Тодор Иванджиков смята, че за да се превърне Летище Пловдив в конкурентно, трябва центъра на града да бъде свързан с въздушната гара. Общината и държавата могат да помогнат с удобен транспорт. В последните няколко години община Пловдив направи добър път между града и летището, допълни той.

В същото време авиокомпанията Gullivair официално е обявила желанието си да развива дейност на Летище Русе край село Щръклево.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Шум в ушите

Шум в ушите

29.07.2021 | 16:24

Ало ЕКОТО, къде са построени софийското,варненското,бургаското. Пловдивското летище е на 10 км. от града.Минават ниско само военните хеликоптери ,анадъмо.

Отговори
0 0
Шум

Шум

28.07.2021 | 22:22

Това летище е построено не там където трябва, може би някъде на изток от Пловдив е трябвало да стане това. Там е магистралата и железопътния транспорт. Как го виждате транспортът до летището да минава през целия град или около него, нали все се говори за екология. А като цяло мисля че едно такова летище и пет пари не струва, като погледнем колко частни летища изникнаха. Има и друго аз живея в Пловдив и като захождат за излитане и кацане самолетите се чуват доста силно, което сигурно не е нормално. Ако това летище тръгне целия град и селата ще луднат, когато го правиха никой никого не пита, така беше така е и сега. Ама нека си припомним каква гордост беше за управляващите, то бяха копки то ленти се рязаха, ей голяма работа сме. Толкова неща се бутнаха така че и то може да се махне, няма летище няма проблеми.

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?