Следвайте ни

Аутсорсинг секторът с 4.8% приходи от БВП

viber icon

Преди дни най-голямата браншова организация в страната - „Българската аутсорсинг асоциация”, публикува годишния си индустриален доклад за състоянието на сектора и развитието на общността през изминалата година. Документът включва информация за 477 компании, опериращи на българския пазар. 

Най-важен е приносът на сектора към общия БВП в страната за изминалата година. Приходите на компаниите съставляват 4.8% от БВП в сравнение с 4.2% през 2016 г. Ако устойчивата тенденция се запази, специалисти прогнозират, че секторът ще генерира около 7.9% от БВП през 2021 година. Аутсорсинг индустрията продължава да е сред водещите данъкоплатци, като за 2017 година компаниите, работещи в бранша, са внесли данъци в размер на близо 31 млн. лева.

Пловдив е втората най-предпочитана аусорсинг дестинация в България - след столицата. 60 от всички 477 фирми работещи в областта имат офиси и служители в града, като за 21 от тези компании централите за страната са ситуирани тук. Само за изминалата година в Пловдив са открити нови 800 работни места в аутсорсинг сферата, като така заетите в града са вече над 5000 души. Устойчивата тенденция показва, че само за 3 години секторът е увеличил с близо 110% своят обем в Пловдив. В голямата си част заетите в бранша са младежи между 21 и 35 години. Все повече компании избират града заради многото ВУЗ-ове и колежи, които гарантират постоянен поток на потенциални кадри за разрастващите се нужди на пазара. А най-голямото събитие в областта за следващата година - годишната конференция за иновациите в сектора, ще се проведе в Пловдив през май 2019 година.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?