49

Асен Василев ще държи заведенията в шах за ДДС-то до последно

Министърът на финансите Асен Василев ще държи до последно ресторантьорския бизнес в шах. Днес пред журналисти той обяви, че министерството е готово с промени в данъчното законодателство за догодина и новината е, че ДДС за заведения се вдига на 20%. Припомняме, че заради пандемията данъкът беше намален на 9% като временна, кризисна мярка. 

Изказването на Асен Василев се случва по-малко от седмица след проведени срещи с ресторантьорския бизнес. Оттам собствениците на заведения излязоха обнадеждени, защото властта даде знак, че от догодина може да минат на патентен данък, вместо на данък печалба, а ДДС-то да остане на 9%. Бизнесът настоява да плаща патент, така като в много европейски държави, и предложи и пакет от мерки, с които да се изсветли секторът. 

„Ако се прецени, че мерките, предлагани от бизнеса, ще са по-доходоносни за бюджета от повишението на ставката, то тя може да остане на нивото си от 9%”, допълни уклончиво министърът на финансите днес. Той каза, че решението за данъчните промени специално за този бранш ще бъде взето до края на годината, докогато се очаква да бъде приет и бюджетът. 

Засега идеите на властта са нулев ДДС да имат само  хляб и брашно, а останалите намалени ставки се върнат на общата ставка от 20 %.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Пешо

Пешо

26.09.2023 | 20:46

Асен Шахматиста. Направо като батко ви , Батиста. Ха-ха. Не целукупния Български народ , ще спретне Финансов нокдаун.

Отговори
1 0
Кого държи в шах

Кого държи в шах

26.09.2023 | 18:14

Този тъппак? Българи, които се опитват да си изкарват хляба. И защо каза само преди 3 дни че е “за” патентния данък? Този явно не е българин. Не знам откъде се пръкна, но за нищо ме става.

Отговори
6 0
Ресторантьор

Ресторантьор

26.09.2023 | 17:11

Храним цървули дето едни яйца не могат да изпържат

Отговори
6 0
ryrty

ryrty

26.09.2023 | 17:09

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами.. ------ https://welcome.to/biocom

Отговори
0 2
Браво на Асен

Браво на Асен

26.09.2023 | 17:01

20% трябва да е. Стига вече изнудване от Покахонтас Родопска! Като им стана 9% да не би да свалиха цените?! Помияри! Даже и 30% да е за ресторанти и хотели! Такива пропаднали бизнесмени са, че без субсидии, не могат да изкарат и месец.

Отговори
7 0
Съгласен

Съгласен

26.09.2023 | 16:18

Кризата мина, салатата е 20лв, бирата 10лв, цените двойни, но ако питаш българския бизнес, едвам свързва двата края. Аз касова бележка в 1 на 3 заведения виждам, те реват на умряло. Вдигайте им ДДС-то, не се чудете. То беше намалено уж да държат цените ниски, познайте дали така стана, само се нагушиха всички за сметка на хората.

Отговори
9 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата