2374

Асен Василев: При таван на цените, стоките изчезват от рафтовете

Ако се сложи таван на цените, стоките изчезват от рафтовете. Така коментира пред БНР в неделя вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев предложението на БСП да има таван на някои цени за бита.

Нужни са комплексни мерки, ние също имаме предложения, всички са в Министерството на финансите и се остойностяват, оглежда се какъв би бил ефектът и доколко не нарушават европейски регулации, обясни той. Очаквам до две седмици да излезем с общ антикризисен пакет, каза министър Василев.

По думите му енергийните цени за гражданите са били овладени. Ние сме единствената държава в Европейския съюз, която плаща цена на електроенергия за бита на цени от юли миналата година, добави той. По думите му почти 4 млрд. лв. са върнати обратно към фирмите, което е най-големият компенсационен пакет. Източниците за електроенергия са предимно български и тяхната себестойност не се е вдигнала много, добави министър Василев. По думите му компенсациите за газа са доста по-малки, тъй като е вносен.

Там, където очакваме голямо движение и хората ще усетят инфлационен натиск, са храните, посочи още министър Василев. Има и друг подход, каза още министър Василев и поясни, че е възможно да се дадат целеви средства за компенсиране на увеличението на цените.

В отговор на въпрос, свързан с "две външни политики по отношение на Република Северна Македония" министър Василев коментира, че това е опит да се създаде изкуствено напрежение по несъществуваща тема. Няма как българското правителство да вземе решение без парламента, припомни той.

"Борисов е дал съгласие Македония да започне преговори, след което се прибира и има проблем с патриотите и България, при дадено съгласие, отказва да изпълни решение на Европейския съвет. Затова в момента българската външна политика е в такава слаба позиция. Тъй като има след това последващи решения на парламента, няма как такава тема да бъде прокарана през задната врата, както е тръгнало да се случва", каза министър Василев.

Попитан дали местните избори са първото изпитание, към което гледа партия "Продължаваме Промяната", министър Василев коментира, че те са това, за което се учредява партията и имат 14 месеца да изградят структурите си.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев прогнозира, че заради инфлационният натиск управляващата коалиция ще излезе с общ антикризисен пакет през следващите две седмици.

"Коалиционните партньори внесоха предложения, които ще бъдат разгледани и обсъдени," каза той, като уточни, че енергийните цени, засягащи гражданите, са овладени.

На 14 април "Демократична България" предложи серия от мерки за справяне с кризисната ситуация, инфлацията и повишаването на цените на енергоносителите. Тогава те посочиха три конкретни стъпки:

1. Повишаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лева от 1 януари 2023 и на 116 хил. лева от 1 януари 2024.
2. Лихвата в случай на забавяне на плащания към топлофикации, енергоразпределителни дружества и доставчици да бъде намалена от сегашното ниво.
3. Да се отправи предложение до ЕК за срок от 6 месеца да бъдат драстично намалени или премахнати бариерите за вноса на стоки, за които има чувствителност и повишаване на цените.

Финансовият министър коментира и възможността за предсрочни избори, като каза, че такъв развой би бил в интерес на "Продължаваме промяната", тъй като ще се повишат нейните резултати, но би означавал "захвърляне на страната по безотговорен начин при толкова кризи."

"За нас е много по-важно страната да се развива добре, отколкото какъв ще е нашият резултат при едни следващи избори." 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Честито

Честито

17.04.2022 | 18:51

Честито прозрение на харвардския измамник а къде е Лена да не бръсне мустака

Отговори
3 1
Дано скоро

Дано скоро

17.04.2022 | 18:35

слушаме "Реквием" за" козяшките еничари"! Но трябва и да се молим и да " пускаме фиш". - :)) А Българе !!!!

Отговори
4 1

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?