3906

Асен Василев пред „Файненшъл Таймс”: След натиск на правителството „Лукойл Нефтохим“ е в процес на продажба

Натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България е накарал „Лукойл Нефтохим” да започне процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. Това казва финансовият министър Асен Василев пред „Файненшъл Таймс” в специален материал за страната ни и руските енергийни маневри, посочва NOVA.

Василев твърди пред изданието, че вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността и заявява, че „имаме индикации за интерес”.

Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия.

Василев твърди, че рестрикциите към руската компания няма да бъдат вдигнати, докато в собствеността ѝ не се включат нови играчи.

Припомняме, че думите на Василев идват в момент, в който правителството увеличи до 50% извънредният данък свръхпечалба за компанията, който преди това беше 33%. Според „Файненшъл Таймс”, когато компанията бъде продадена, този налог ще бъде свален до 15% - очакваният размер на корпоративния данък за мултинационалните компании след Нова година. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Ееех, тая Матушка, бе

Ееех, тая Матушка, бе

17.10.2023 | 20:11

не може да заспите без да оближете миризливия руски ботуш това рубладжиите.

Отговори
12 9
Хм…

Хм…

17.10.2023 | 19:51

Тоя дегенерат откъде дойде? От Канада ли и той? С такива като него сме все едно колония.

Отговори
15 15
Това

Това

17.10.2023 | 19:26

Ококореното пак има огромен черен прът отзад.

Отговори
15 8
Реалист

Реалист

17.10.2023 | 19:16

Сега разбрахте ли защо толкова много искаха да вземат Росенец и да притиснат Лукойл, балъците мислеха, че държавата да спечели, не бе драги - ДПС или някоя друга мафиотска структура от сглобката да я купи и да печели милиарди!

Отговори
18 13
Без изненади

Без изненади

18.10.2023 | 03:08

Така им заповядаха от посолството. Не забравяйте у кого е дистанционното. За Посолството е важно те даа печелят! А сега ще стане бензина колкото в щатите - 3 до 4 долара , НО за литър. Минавайте на електрически коли!

Отговори
5 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?