2374

Асен Василев и енергийният министър с добра новина за цената на газа

Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по NOVA.

„Работим по въпроса на база на договорите, които има към момента „Булгаргаз”. Това, което се опитваме да направим, е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор. Тогава даже може да има намаление на цената”,  обясни Василев.

"Подготвени бяхме за тази криза. Не сме спрели транзита към Сърбия и Унгария, няма спиране към потребителите и у нас", каза Василев. 

От следващата седмица газът у нас ще бъде по-скъп, заяви пред БНТ енергийният министър Александър Николов. С колко по думите му зависи от това какво ще бъде договорено с Азербайджан.

Според него обаче, средносръчно до дългосрочно, цената на газа в европейския регион ще намалява.

"В момента се изследват системите на консумация и зависимостта на електрическа енергия. Когато миксът се погледне на регионално ниво, а не на национално, това променя драстично системата", смята енергийният министър.

Николов подчерта, че проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия. На въпрос дали лично той е взел решение да не подписва анекса с "Газпром", министърът заяви:

"По никакъв начин не съм имал нужда от съвет от който и да е. "Булгаргаз" спази всички възможни дипломатически изисквания. Няма как на каквато и разумна основа да се подпише онова, което дойде от "Газпром". Първо - защото съдържа елементи, които са неприемливи, второ - защото поставя България в незавидно положение. Трето - защото който и да разпише това нещо, той е потенциален клиент на прокуратурата. Четвърто - защото ако се разпише това нещо, означава изключително тежки финансови последици за "Булгаргаз", обясни Николов.

Според него, при подписване на този анекс, има риск от повишаване на цената на газа.

"Българската страна не е нарушила каквато и да е клауза", категоричен е министърът.

"Имахме среща в Брюксел, следва среща на 2 май между всички енергийни министри. Основната тема ще бъде какви действия ще предприемат различните държави. Зависимостта на Австрия и Германия е доста по-различна от българската", каза още Николов.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пловдив

Пловдив

30.04.2022 | 20:54

А дано, ама надали. Наслушахме се на лъжливи предизборни и следизборни обещания! Ще, ще, ще ... някога, но не сега!

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?