Следвайте ни

Архивите са живи: Червен министър отказа мощен US инвеститор от Пловдив

viber icon

Американски инвеститор, готов да вложи 700 млн. долара в енергиен проект край Пловдив, се отказал от намеренията си заради бивш икономически министър. Интересната, но малко известна история е описал в книгата си „Игрите на властта - да правиш бизнес в България“ Петър Клисаров. Случката се развива през 2008 г., когато Клисаров е генерален мениджър за България на AECOM - най-голямата инженерна консултантска корпорация в света, а министър на икономиката в кабинета "Станишев" тогава - Петър Димитров. 

През ноември 2007 г. от офиса на AECOM в САЩ направили запитване до представителството си в България дали може да се намери в страната площадка, на която „Фърст Солар Инк“ - един от световните гиганти за производство на слънчеви панели, да построи една от своите суперфабрики. След реализиране на инвестицията от 700 млн. долара там щели да се открият 2300 работни места - 2000 за работници и 300 за инженери. Изискванията на американската компания били теренът да е с формата на квадрат или правоъгълник, а площта - 70 декара. Както и на терена да има място за пречиствателна станция и да са осигурени две независими линии за доставка на електроенергия с капацитет 56 мегавата, както и отделен водопровод и газопровод. Още през януари 2008 г.

десетчленна делегация на „Фърст Солар Инк“ кацнала на Летище София.

Ангажиментът на Петър Клисаров бил да придружава американската група по време на посещението й и да участва във всички делови срещи. Предварителният график включвал посещение на офис за недвижими имоти в София, пътуване до Пловдив и оглед на вече набелязана площадка в региона и накрая среща с министъра на икономиката Петър Димитров. Районът около столицата бързо отпаднал като вариант за инвестиция, тъй като терен с желаните характеристики там нямало. Алтернативата била Тракия икономическа зона.  

Покрай фабриката на „Фърст Солар Инк“ биха се привлекли и нови авиокомпании за партньори на Летище Пловдив

„Отправихме се към града на тепетата и там, на среща с фирмата, която е един от най-големите строителни предприемачи в Пловдив, стана ясно, че имат и друг закупен терен, който е между летището и пречиствателната станция в града. Първо тръгнахме към бизнес парка, пътувахме по кален, черен път и след половинчасово друсане стигнахме. Там обаче стана ясно, че мястото не е подходящо да се построи високотехнологична фабрика за слънчеви панели, след което поехме към другия терен до летището“, обяснява Петър Клисаров. След огледа на площадката и проведените на място разговори станало ясно, че

точно до аеропорта край Пловдив било най-доброто място за мащабната инвестиция.

На следващия ден предстояла най-важната среща - с министър Петър Димитров и екипа му. Вицепрезидентът на „Фърст Солар Инк“ обяснил, че България е една от трите потенциални възможности за насочване на солидна инвестиция от 700 млн. долара, която ще разкрие допълнително 2300 работни места. След експозето си директно попитал: „Господин министър, какво ще направите вие, за да можем да направим първата копка на 1 август тази година и да завършим строежа до края на февруари следващата година?“. Министър Димитров отговорил: „Регистрирайте фирма в България и направете заявка в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Тя ще ви издаде сертификат за инвеститор клас А, което ще улесни процедурите и ще съкрати сроковете, тъй като вашият проект ще се разглежда приоритетно“.

Петър Клисаров

Представителят на „Фърст Солар Инк“ отново повторил въпроса си, с уточнението, че

явно министърът не го е разбрал,

но получил от него същия отговор. Тогава американецът дал пример каква държавна помощ получават в други страни, в които инвестират, и че очаква подобна подкрепа и от България. Обяснил, че в една от страните висши представители на различни институции непрекъснато се интересували дали инвеститорът имал проблеми и съдействали за бързото им разрешаване. Друга държава подходила по-радикално - инвеститорът предоставил плановете на завода, а държавата го построила на своя земя и със свои средства. След това „Фърст Солар Инк“ пренесли машините си, наели хората и започнали да експлоатират фабриката. На свой ред министър Димитров отговорил:

„България не е богата държава и не може да си позволи такова нещо“.

Срещата приключила за половин час. Петър Клисаров пресмята, че тогава с всяка минута България губела по 23 млн. долара, защото според него начелона Министерство на икономиката не стоял бизнесмен, а партиен функционер и държавен чиновник, лишен от нюх за бизнес и взаимноизгодни проекти. 

Петър Димитров

Чуждестранната делегация напуснала Министерството на икономиката без настроение. В опит да спаси положението, българинът предложил на  „Фърст Солар Инк“ да адаптира своя подход към българската действителност - да намери частен български партньор, след което да купи терен, да изчака още 2 години (принципът на фирмата за влагане на нови инвестиции в различни държави), докато получи лиценз и завърши строителството. И когато настъпи следващият период за разрастване, компанията да има готова построена фабрика. Коментарът на американския инвеститор бил, че предложението е интересно и заслужава да се обмисли. Но на онзи етап България не била правилното място за тяхната инвестиция и едва ли след 2 години щяла да бъде готова за подобен амбициозен мащабен проект.

„По такъв начин заради министър темерут бе убита инвестиция ​за 700 млн. долара и  2300 работни места. През следващите 2-3 години се опитах да се свържа с мениджърите на „Фърст Солар Инк“, но явно техният интерес беше тотално и безвъзвратно загубен към България“, казва със съжаление Петър Клисаров. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

Китаец

Китаец

18.01.2021 | 20:37

И "китаици "ви намерихме за летището /разбирай наши мошеници - определени за концесионни победители/ ,а класираните на второ място не дадоха рушвет и прекратихме процедурата.

Отговори
18 1
Наши и ваши

Наши и ваши

18.01.2021 | 19:15

Борисовата медия пак вади под вола теле. Като знаем състава на гербаджиите, обединени патриоти, воля, дпс, такъв нюх за бизнес имат, че оправдават всичко у нас.

Отговори
6 4
Батко

Батко

18.01.2021 | 17:21

Право куме в очи им е казал да си спазват законите и да не го занимават с глупости. Като нямат пари да инвестират, да не ги търсят от държавата. Бахти тенденциозната статия!

Отговори
9 6
Коментар

Коментар

18.01.2021 | 17:18

За малко да повярвам на статията. Всъщност Димитров с подходящо избраната смръщена снимка, представяща го като мръсен комунист, е реагирал както трябва. Някой може ли да си представи инвеститор в САЩ, а такива има немалко, да поставя подобни условия?

Отговори
10 4
Цецо

Цецо

18.01.2021 | 17:00

От прочетеното разбирам,че министъра нищо не е отказал,а е посочил реда по които трябва да се инвестира.Държавата не може на всеки инвеститор да осигури необходимата инфраструктура и енергия/вода,ток и газ/. Аз също мога да инвестирам 1 милион ако общината или държавата ми направят път и осигурят вода,ток и газ до 15 декара който имам.

Отговори
14 2
Anatema

Anatema

18.01.2021 | 16:13

Amerikanska investitsiya li ? Blagodarnosti,po-dobre turski! Vse ima nyakakva nadejda za spasenie ot tursko,otkolkoto ameriokano-evreysko!

Отговори
10 3
Ран ът действа все още

Ран ът действа все още

18.01.2021 | 15:57

Унищожаването на земята на плодородна Тракия е престъпление! Катуница е потвърждение! Идете да видите и фа се убедите как стотици декари са унищожени!

Отговори
16 4
Ран ът е в действие все още!

Ран ът е в действие все още!

18.01.2021 | 15:51

България е малка и унищожаването на земята на плодородна Тракия е престъпление! Идете в Катуница да видите на живо как се прави.

Отговори
14 3
Нали

Нали

18.01.2021 | 15:39

Естествено, Славчо Атанасов ни лук ял, ни лук мирисАл! Още един пример защо червените боклуци НЕ ТРЯБВА да се докопват до власт! Спрени фондове, отказани инвестиции, корупция! На този фон веднага изпъкват видимите резултати при управлението на ГЕРБ, отворени фондове, привлечени инвеститори, магистрали, постоянно растящи заплати и нулева безработица!

Отговори
13 15
Иво

Иво

18.01.2021 | 16:49

"Отворени фондове" - с парите от които не се създава абсолютно нищо, защото се прибират (крадат) от "наши" хора, без всякакъв предмет на дейност; "привлечени инвеститори", които идват тук, не инвестират нищо, освен в една барака, докарват си старите машини от Китай и ползват почти безплатна работна ръка; "магистрали", които са за ремонт на втората седмица, след като Борисов ги е открил, целите на дупки и вълни, с ограничение 90 км и знаци, предупреждаващи за неравности по пътя; "растящи заплати" - само на народните представители, донякъде на учителите и на огромната държавна администрация, в частния сектор заплатите са почти същите като преди 15 години, а в някои фирми и по-ниски (и не, не е вярно, че държавата не може да се меси в работата на частните фирми); "нулева безработица" - по данни от бюрата по труда, а тези дето не са вече регистрирани броиш ли ги? Ами римляните в гетата - някой от тях работи ли? Това са "видимите резултати при управлението на ГЕРБ", които изпъкват. Ама при тебе изпъкват на обратно, защото главата ти е вдлъбната!

Отговори
15 3
Или Били =Нали

Или Били =Нали

18.01.2021 | 17:26

Син смърф, Мърморко и Сърдитко на себе си от сутрин до вечер?

Отговори
4 1
Фолцваген

Фолцваген

18.01.2021 | 14:37

И ния дойдохме, и си тръгнахме по живо и здраво

Отговори
15 8
Фолксваген груп

Фолксваген груп

18.01.2021 | 15:42

Вирусът си отива, президентът Радев и той. Пак ще си говорим.

Отговори
17 14
Сик

Сик

18.01.2021 | 18:13

Какъв Радев си отива, бе суджук ? Отива си вашата мутра в затвора.

Отговори
9 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай