Следвайте ни

Архитекти от Венеция с проект за партиен дом

Обществената поръчка е за 100 000 лева

viber icon

Архитекти от Венеция искат да проектират новия облик на бившия партиен дом, където сега се помещават основно службите на община Пловдив. Италианският екип е един от общо осемте участници в конкурса за проектиране. Обществената поръчка е за 100 000 лева, но явно 12-етажната сграда от времето на соца е заинтригувала архитектите от Венеция.


Те са изпратили оферта, заверена с електронен подпис. Радвам се, че в конкурса има международен участник, коментира вчера кметът Иван Тотев. Целта е типовата сива сграда да се сдобие с нова визия, както и целият Централен площад, където тази година приключват археологическите разкопки на западната част от Римския форум.


Проектантите трябва да дадат варианти за нова фасада и евентуално за панорамно кафене на покрива на бившия партиен дом и външен асансьор.


Офертите са отворени и се разглеждат за допустимост на участниците към същинската част на конкурса.
Бившият партиен дом е един от акцентите в програмата за капиталови вложения на общината. Другият е реконструкцията на надлез “Скобелева майка” и преасфалтирането на Цариградско шосе до кръстовището с бул. “Освобождение”. Ремонтът струва 4 млн. лева и ще се изпълнява в два етапа. Офертите ще се отворят на 29 януари, каза кметът.


Общината ще разполага тази година с бюджет от 219 млн. лева. Проектът е подготвен, внесен е в постоянните комисии на Общинския съвет и ще се разглежда на сесията на 23 януари. Специална пресконференция ще бъде дадена утре, в Градския дом на културата, заяви Тотев. Той не коментира дали е постна, или калорична финансовата “пица”, но уточни, че с допълнителните средства предимно по европроекти общината ще има между 430 и 440 милиона лева.


В строителната програма е включено разширяване на пешеходната зона в “Капана”. Работата започва от следващия понеделник. Четири - пет малки улици ще бъдат забранени за коли, след като се подмени паважът и се премахнат тротоарите. От Националния институт за недвижимо  културно наследство /бившия НИПК/ са препоръчали в “Капана” да не се редят паветата от типа на Главната, а да се запази автентичната настилка. Кварталът се счита за групов паметник на културата и всички ремонти задължително се съгласуват с института към министерството на културата. През миналата година старинният паваж беше подменен с цветен на три улици - част от “Железарска”, “Константин Стоилов” и “Константин Иричек”. Пешеходната зона ще се изпълнява от фирма “Драгиев и ко”, която спечели поръчката за 3 млн. лева.


Паркирането по улиците в “Капана” постепенно ще се ограничава. С тази цел тази година ще бъде разкрит общински паркинг на ул. “П. Куртевич”. Там ще се поберат 30 автомобила. Организацията на движението в “Капана” ще отговаря на генералния план, приет през миналата година, каза зам.-кметът Александър Държиков.
През 2014-а няма да има проблеми с хоризонталната пътна маркировка, увери Държиков. Както “Марица” писа, общината спечели дело по жалбата на “ПСТ Холдинг” на бизнесмена Васил Божков за обществената поръчка на стойност 540 000 лева. Парите са за тригодишен срок, но през тази година в бюджета са предвидени 250 000 лева за зебрите. Там, където е възможно, пешеходните пътеки ще се маркират от термопластик, който издържа четири години, обясни Александър Държиков. “Животът” на обикновената боя е осем - десет месеца. Маркировката ще прави фирма “Битулайт”, която извършва тази дейност в Пловдив от години.


На Гроздовия пазар ще се изгради кръгово кръстовище. На бул. “Цар Борис III Обединител” ще се монтират още 500 антипаркинг колчета, след като вече са сложени 500. Държиков обеща, че те ще се покрият с лак и със светлоотразителни ивици, за да изглеждат по-ефектно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

колегата

колегата

14.01.2014 | 14:02

кажи де, какво му е нареденото?

Отговори
0 0
архитекта

архитекта

14.01.2014 | 12:59

Горките италианци въоще не знаят на какъв нареден конкурс са попаднали!!!

Отговори
0 0
гражданин

гражданин

14.01.2014 | 11:41

В Капана има над 200 сгради и поне 400-500 автомобила без да се броят тези на посетителите. Някога също имаше проект да се превърне в пешеходна зона, но имаше и проект за гараж за 500 коли в северната част. Сега кметът е измислил паркинг за 30 коли. Пита се, къде ще се паркира? Посетителите вероятно в квартала от другата страна на Главната, където и сега няма места. А собствениците? А как ще стигат до жилищата си? Когато Тотев забрани достъпа на коли до Стария град, колите не изчезнаха, но сега там е пълно със скъпи джипове. Вероятно това ще стане и с Капана.

Отговори
0 0
3

3

14.01.2014 | 09:58

Една ръбеста комунистическа сграда, която разваля целия културно исторически ансамбъл в района. Събаряне, събаряне и пак събаряне! За да видят отново Родопите!

Отговори
0 0
архитект

архитект

14.01.2014 | 09:23

За да може илко николов да прибере 100 000 лв.

Отговори
0 0
архитект

архитект

14.01.2014 | 08:42

ЧЕ КАКВО Й Е СЕГА НА СГРАДАТА, САМО ИЗЛИШНИ ПАРИ И ТО ЗА ГЛУПОСТИ,МНОГО СИ Е ДОБРЕ СГРАДАТА.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?