4020

Арабски конгломерат влиза в Yettel

Арабският конгломерат Emirates Telecommunications Group /е&/ придобива контрола върху телекомуникационната компания Yettel. Това става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията. Решението на антимонополния орган за продажбата на 50% +1 от активите на PPF Telecom Group идва малко повече от 4 месеца след стартирането на производството. PPF, собственикът на Yettel, продава повече от половината от бизнеса си не само у нас, но и в Унгария, Сърбия и Словакия.

Арабският конгломерат със седалище в Абу Даби, отдавна има амбиции да влезе на европейския пазар. През 2022 г. компанията даде 4.4 млрд. долара, за да придобие почти 10-процентен дял в британския Vodafone, който по-късно увеличи 14.61%. В становището си КЗК посочва, че„планираната концентрация е в съответствие със стратегическия план на e& да ускори международния си растеж и да диверсифицира дейността си в нови географски региони.“

От документацията на антимонополния орган става ясно, че само един от конкурентите – Виваком, е дал становище по сделката. Оттам се опасяват, че е „възможно тя да доведе до значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари.“

От Виваком обръщат внимание, че  А1 и Yettel имат връзка с британския телеком Vodafone. Те твърдят, че арабската компания „упражнява контрол върху А1 по силата на сключено споразумение за партньорство“, пише в доклада на КЗК.

Регулаторът обаче определя довода като неоснователен и го отхвърля. А1 има сключено споразумение за препродажба на услуги на Vodafone – като „Vodafone live!“, „Vodafone Mobile Connect Card“ – както и сътрудничество в областта на международния роуминг.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?