Следвайте ни

Apple променя света на банкирането

Компанията предлага революционни решения за разплащания и контрол на личните финанси

viber icon

Преди броени дни американският технологичен гигант Apple проведе едно от традиционните си пролетни представяния. Макар потребителите да са свикнали новите модели iphone и macbook да се показват в началото на есента, тази година феновете на марката не останаха разочаровани от първото представяне на новите продукти. Най-голямо внимание както от фирмата, така и от феновете получи така наречената card.

В началото на лятото Apple ще пусне нова кредитна карта, която е свързана с Apple Pay и и приложението Wallet, което е достъпно за потребителите на iPhone. Apple си партнира с Goldman Sachs в този амбициозен проект, която се явява оптимизирана и много по-функционална версия на досегашната система за разплащане на компания Apple Pay. Революцията идва от наличието на пластика, което ще позволи Apple Сard да се използва и като напълно функционална карта, съвместима с всички ПОС терминали и банкомати по света. Основният акцент в маркетинговата и рекламната кампания на новия продукт е липсата на каквито и да е било такси за поддръжка и транзакции.

Лесна регистрация Според компанията производител регистрирането на Apple Card ще бъде максимално улеснено и ще отнема едва 90 секунди. Практически единственото, което ще трябва да направят потребителите, е да свържат приложението с вече съществуващия Wallet на телефона си. След регистрацията Apple Card ще бъде достъпна за незабавно използване за онлайн покупки, което предполага, че Apple ще има някакъв вид предварителна процедура за кандидатстване. За традиционните покупки и директни тегления ще трябва да изчакате, докато Apple ви достави физическата карта. От компанията вече обявиха, че всички налични услуги в приложенията на Apple ще минават плащане директно през новата система.

Пазаруването Ако трябва да платите за стока или услуга, които не са предоставяни от Apple, можете да използвате физическата версия на Apple Card, която се изпраща на потребителя, след като се регистрира. В допълнение към Goldman Sachs американската компания си партнира с Mastercard, така че физическата Apple карта може да се използва навсякъде, където се приема и Mastercard.

Физическата карта Практически това е обикновена кредитна карта, която не предлага нищо "революционно", но проектирана от Apple, тя се превръща в истинско технологично бижу. Физическата карта е изработена изцяло от титан, който е лазерно гравиран с вашето име. На предната страна на картата не е посочен номер на карта или дата на изтичане, а на гърба няма CVV номер или подпис на притежателя. Според Apple, ако някой открие или открадне картата ви, то този човек няма да може да я използва. Продуктът на Apple все пак има традиционната магнитна лента на гърба, както и вграден чип. Номерът на картата и CVV кодът се намират на сигурно в приложението Wallet, ако имате нужда от тях. Когато всъщност получите физическата си карта Apple, ще можете да я докоснете до iPhone, за да я активирате, така че няма да е необходимо да провеждате телефонно обаждане или посещение на определен офис за активиране, както е процедурата при традиционните кредитни карти. Физическата карта Apple няма да поддържа безконтактни плащания, но пък самият iPhone ще може да го прави. Друго голямо предимство според компанията е липсата и на такса за физическата карта, в случаи на подмяната или ако бъде открадната или загубена.

Кредитен лимит Както при всяка друга кредитна карта, при Apple Card има кредитен лимит, който ще бъде изготвян индивидуално. За момента от компанията не разкриват повече подробности как ще извършват тази процедура, но от Apple обещават, че с пускането си услугата ще бъде достъпна в над 32 държави по света, като планират до края на 2019 година да разширят поддръжката на Apple Card до 60 държави.

Първата карта без такси Apple вече обявиха, че картата им няма такси за обслужване, международни преводи и транзакции, а също така допълнителни суми за забавяне за плащане или за надвишаване на кредитния ви лимит. Макар и да няма такси за закъснение, ако все пак това се случи - и закъснение или пропуснете плащане, от Apple казва, че това ще доведе до "допълнително натрупване към баланса ви". Това означава, че забавата за плащане няма да доведе до наказателни лихви, или повишени лихвени проценти. Все още ще трябва да плащате лихви по салдото, а забавеното плащане ще е рейтингът ви и съответно максималният лимит, който ще може да ползвате в бъдеще. Няма да има и такси за международни плащания и транзакции.

Система от бонуси За да наложат своя нов продукт, от Apple предлагат система за връщане на определен процент от покупките, направени с Apple Card. Така за всяка транзакция към приложения или продукти, предлагани от компанията, ще получите между 2 и 3,5 процента като отстъпки. За всички останали покупки към трети страни този бонус е фиксиран - 1%, което анализатори коментират, че е много по-добре в сравнение с почти всички други налични кредитни карти, издавани от банкови институции. От Apple в момента активно разработват така наречената от тях "партньорска мрежа", която, по думите им, към момента включва близо 1000 други компании, които ще предлагат между 1,5 и 3 процента от направената покупка като бонус. Именно това се очаква да бъде един от основните плюсове на Apple Card. Революционното в случая е това, че сумите, получени като бонус, ще се начисляват в отделна сметка към самата карта при това моментално, докато за стандартните кредитни карти този срок е между 14 и 30 дни. Натрупаните суми могат да бъдат теглени или да бъдат правени различни онлайн плащания.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?