Следвайте ни

Антиквариатите минаха онлайн във вехтошарник и olx

viber icon

Бизнесът на пловдивските антиквариати се срина дотам, че за да оцелеят те разчитат основно на сайтове като olx, вехтошарник и ретропродавалник. 

„Хората правят това само и само да не лежат по цял ден в леглата. Всички са отписали тази година – ни групови, ни единични туристи има“, каза председателят на пловдивското нумизматично дружество Петър Неделев. 

В продавалниците онлайн може да се търгуват само определен тип евтини премети.

Това са дребни монети, филателия, сувенири и соцпредмети – неща, които може да се продадат и без да е необходим по-сериозен оглед. 

Българите купуват всякакви предмети от времето на соца, казва Неделев

„Това са неща на цени от 20 до 50 лева. Скъпите предмети не може да се търгуват така – те трябва да се пипнат и да се види имат ли дефекти“, казва Неделев. 

Процъфтява дребната търговия с медали, униформи и най-обикновени предмети от времето на соца.

Гребен за коса марка "Деница" проезведен в Бели Искър през 1985 година в оригиналната си опаковка се предлага за 5 лева. Много вървят запазените велосипеди от ловешкия завод "Балкан". Цените им рядко падат под 150 лева.

Търговците използват куриерски фирми и за изпращането на стари монети трябва да се пишат специални декларации. 

Законът изрично забранява така да се пускат по куриери стари оръжия. Така търговците на антики не могат да търгуват с ятагани, саби и стари кремъчни оръжия. 

„В закона и написано „оръжие“, без да се уточнява какво се разбира под това. Така в границите на България не можем да пратим по куриер дори един ятаган! А куриозът е, че можем да правим това за чужбина – има международни експедиторски фирми, които приемат срещу големи суми такива предмети“, обяснява Неделев. 

Десетки търговци, които са под наем, или опитват да се договорят с наемодателите си за смъкването му, или са пред закриване. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?