Следвайте ни

Антиквариатите в Пловдив минаха онлайн заради COVID-19

viber icon

Пловдивските антикварни магазини минаха частично на онлайн продажби заради кризата с COVID-19. Всички са на ръба на оцеляването.

Решението е само временно, защото по този начин засега се търгуват само резервни части за стари часовници и други уреди. 

Другият артикул, който може да се продава така са съвременните монети. Търговията с антични и средновековни е забранена със закона от 2008 година.

„В нашия бизнес не може всичко да се търгува онлайн. Тук не пипнеш ли предмета, не го ли огледаш – няма да го купиш. Понеже магазините за затворени вече 10 дни, всеки изкара стари часовници и уреди, които имат нужда от поправка и си поръчваме части един от друг“, обясни Петър Неделев, който е и председател на пловдивското нумизматично дружество. 

Решението е временно, а приходите нищожни. Частите пътуват с куриерски фирми. 

От близо месец улиците на Стария град са пусти.

Наемите на магазините в Стария град са от 250 до 700 лева. Всички затворени и трупат загуби. 

Нито един антиквариат не е предоговорил наема си заради кризата. „Собствениците на магазините са стари хора и разчитат на тези доходи. Едва ли някой ще се съгласи да опрощава или намаля наем“, смята Неделев.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?