Следвайте ни

Анкара: Нямаме работа с долари, можем да понижим курса

Един лев за първи път мина психологическата граница от 5 турски лири

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 
   


Турският министър на финансите Берат Албайрак говори за ситуацията в икономиката и конкретно за голямото покачване на долара и еврото спрямо турската лира в последните дни. Той  се срещна с депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

„Има много причини за увеличаването на чуждестранната валута. Несигурност в света, изборите в САЩ, пандемията, проблеми между държавите. Всички те водят до покачване на валутата. Ние нямаме работа с долари. Можем да го намалим, ако искаме. Ако вдигнете лихвата, валутата ще падне. Но това не е нашият проблем.

Увеличаването на лихвения процент има своите минуси и плюсове. Ако лихвеният процент се повиши, производството намалява и заетостта намалява. Нашата цел тук е да намалим вноса и да увеличим производството.

Подобно на наркотика, вие се чувствате добре първия път, когато го използвате, но той ще ви убие след това. Следователно нашата цел е преди всичко да намалим вноса. Очакваме движението в чуждестранна валута да се стабилизира в рамките на няколко месеца." допълни финансовия министър.

Този уикенд турската лира достигна  исторически минимум, като днес долар се разменя за 8.52 лири, а еврото се разменя рекордно за 10.11 лири.  Така един лев за първи път мина психологическата граница от 5 турски лири. 

Турската валута загуби над 30% от стойността си спрямо долара и еврото тази година и тази тенденция продължава да се задълбочава.

Вчера беше сменен изненадващо шефа на управителя на централната банка. През септември, банката повиши изненадващо лихвения процент за първи път от 2018 г. насам от 8,25% на 10,25%. в опит да намали обезцеването на турската лира.
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай