Следвайте ни

Ами сега? Данъчните знаят, че продадох стари учебници

viber icon

Телефоните на НАП прегряха заради предварително попълнените данъчни декларации на физически лица. От тази година там вече излизат и доходите, които хората са си докарали от препродажба на лични вещи.

Миналата година пуснах в интернет два обемисти английски речника, ползвани от сина ми, разказва Елисавета Ночева. Жената дори била забравила за осъществената сделка на стойност 65 лева. Отваряйки с ПИК код данъчната си декларация обаче, видяла, че двете продажби фигурират, и се зачудила как да процедира по-нататък. Тя работи единствено по трудов договор, няма хонорари или доходи от наем и не ползва облекчения за млади семейства или деца.

Този казус е възможно най-лесният, дамата не трябва да прави нищо. Не е нужно дори да подава данъчна декларация, обясниха от Агенцията по приходите. При продажба на вещи за лично ползване гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. Единствено в случаите, в които става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, гражданите дължат данък, който определят и декларират в годишната данъчна декларация за съответната година. 

Междувременно от НАП съобщиха, че само за 24 часа след пускането на „умните декларации“ 13 000 българи вече са ги прегледали и върнали обратно. В приходната агенция в Пловдив са приети 5522 приети декларации, болшинството от които с ПИК и електронен подпис. Средното време за обработване на "умната" декларация до момента е под 10 минути.

Данъчната кампания тази година приключва на 5 май, а хората, които искат да ползват отстъпка, трябва да подадат декларацията си до края на месец март по електронен път. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?