2374

Америка, Европа и Китай искат да ни доставят втечнен газ

Цената на природния газ през октомври се очаква да бъде около 240 лева за мегаватчас, което е под заявените от държавния газов доставчик "Булгаргаз" 247.96 лв./МВтч за идния месец. Причината за поевтиняването е както започващият от 1 октомври пълен внос на евтиния азерски газ, така и понижението на европейските газови борси преди дни, макар и във торник да е имало сериозно повишаване на цените, пише Mediapool.bg. То се очаква да продължи до края на септември и окончателното искане на "Булгаргаз" за октомврийската цена ще стане ясно в първото число на месеца.

Търговете за доставка на втечнен газ през ноември и декември 2022 г., за 2023 г. и за периода 2024-2034 г. се радват на голям интерес от компании от цял свят - Америка, Европа и Китай. Количества ще бъдат осигурени, въпросът е в цената, като очакванията са тя да е приемлива.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на обществения доставчик Деница Златева по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в сряда за цената на газа през октомври.

Септемврийската цена на синьото гориво е 353.21 лв./МВтч без такси, акциз и данък и спрямо нея намалението ще е 32 процента.

Златева отбеляза, че преди ден газът е поскъпнал на борсите с 19 на сто и ще продължи да расте, но положителното е, че българските цени отразяват индекса за "месец напред4, което дава основание да се смята, че цената за октомври ще е около 2140 лв./МВтч.

Това е и под обявените от бизнеса като поносими цени на природния газ от 250 лв./МВтч.

Шефката на "Булгаргаз" коментира, че няма притеснение за осигуряване на количеството газ за ноември.

Дружеството обяви търг за доставка на 140 млн. куб. м втечнен газ през ноември на гръцкия терминал Ревитуса или на турски терминал. На 27 септември изтече крайният срок за заявяване на интерес и по думите на Златева има много кандидати, които сега трябва да се прецени дали отговорят на предварително поставените изисквания от страна на "Булгаргаз". На 4 октомври ще се чакат вече обвързващите оферти. Условията на търга обаче са за доставка до посочените терминали, а купувачът сам трябва да си осигури слотовете за разтоварване. "Булгаргаз" обаче няма такива и не е ясно как ще се снабди с такива.

Дружеството има обявени още три търга за доставка на втечнен газ – за декември 2022 г., за цялата 2023 г. и за периода 2024-2034 г.

За декември се търсят 190 млн. куб. м, заявки за участие се приемат до 6 октомври и условията са като в процедурата за предходния месец, което отново оставя открит въпроса с разтоварването им на Рувитуса или в Турция.

За 2023 г. са необходими 1.5 млрд. куб. м и се чакат на същите терминали. "Булгаргаз" смята да участва в търга за слотове на Ревитуса за следващата година, които ще се проведат в средата на октомври. Писма за интерес се събират до 4 ноември.

За десетгодишните доставки дружеството има осигурен 1 млрд. куб. м годишен капацитет на бъдещия терминал в Александруполис, където се очакват количествата. За там заявления за интерес ще се подават до 27 октомври, обвързващи оферти ще се приемат до 29 ноември, след което ще има разговори и рамкови споразумения преди внасянето на окончателните оферти до 24 януари 2023 г.

"Има голям интерес към търга и за ноември, и за декември, както и за годишния и десетгодишния търг", заяви Златева по време на заседанието на КЕВР. По думите ѝ сред потенциалните кандидати има компании от целия свят - Америка, Европа, Китай.

"Смятам, че това е правилният подход и за постигане на добри ценови равнища и прехвърляне на тези ползи върху потребителите - било то битови, газоразпределителни дружества или големи индустриални предприятия", коментира шефката на "Булгаргаз".

Тя отбеляза, че "Булгаргаз" е направило доста стъпки за по-голяма гъвкавост по отношение на намаленото потребление от страна на индустриалните предприятия, както и по отношение на договорите за другата година. Според нея това е един от подходите за намиране на общи решения, когато клиентите на дружеството са в по-трудна ситуация, тъй като в момента има исторически минимум като потребление на природен газ, което е най-вече заради цените.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Западняк

Западняк

29.09.2022 | 19:02

Целият свят разбра, че България плаща най-високите цени благодарение на корумпирани некадърни политици и сега се надпреварват кой да бръкне в меда.

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?