46

Александър Николов: С "Джемкор" инвестиция за $10 млрд. отиде в Африка

Като странни и необясними определи изказванията на вицепремиера в оставка Корнелия Нинова бившият министър на енергетиката Александър Николов. В предаването на Георги Любенов по БНТ той опита да отговори на упрека на президентството, че кабинетът оставя енергетиката в хаос. Точно това разгневи Корнелия Нинова, която каза, че си има енергиен министър от „Има такъв народ“.

„Това са странни изказвания – имал съм възможност да комуникирам с екипа на президента. Видях колко важен е екипът зад него и не мога да кажа какви данни са вадени от неговата администрация. Разочароващо е. Последните седмици вместо да има рационален подход има политически удобен подход. Обществото има много хубав филтър и е страхотен лакмус кога един човек се държи искрено и кога има празно говорене“, каза той.

Според него служебният енергиен министър може да отмени 7-те договорени танкера.

„Офертата е разделена на три части. Много е грозно да се говори със страховете на хората. Всяка една политическа сила ако е можела да предложи алтернативно решение да каже. Ако войната в Украйна приключи има огромен шанс цените да са в друга плоскост и доставките на Газпром към Европа да изглеждат по различен начин. Това решение подсигурява най-важната част от енергийната структура. Договорът за 7-те танкера е с щатска компания и в него няма нищо конфиденциално. Цената към конкретния договор е с 30 долара под спот цената на европейския хъб на конкретния ден. Промените в Европа са изключително резки и нека не може се слага конкретната цифра сега. Прави по-малко от 180 евро на мегаватчас“, пресметна грубо министър Николов. 

Според него изказване на посланик Митрофанова за това, че може да се поднови договорът с Газпром, показва, че газът отдавна не е ресурс, а политически инструмент. 

„В момента Европа без Газпромекспорт не може да оцелее. Ако гледаме България тя може до определен момент да се диверсифицира и цените в един момент да паднат. По време на война нека някой гарантира как ще се държи отсрещната страна. Това, което стана с Финландия, Северен поток 1, Естония и тн. показва как действа Русия. Политиката на Европа през последните 10 години е напълно сбъркана по отношение на руския газ. На ниво ЕК нещата стават бавно по време на война. Когато някой обяснява за диверсификацията от опозицията нека обясни, защо са спрени големи количества от Азербайджан и защо няма откъде да влезе този газ /интерконекторът с Гърция - б. р./ Нека хората да не го забравят това“, призова министърът в оставка. 

Той не вижда никакъв лобистки проблем с компанията „Джемкор“. „След скандалите у нас компанията реши да инвестира 10 милиарда долара в Африка и няма да се върне тук. Компания водена от българин не иска да инвестира тук, защото не иска да има имиджов проблем създаден от други българи“, допълни той.

Заявлението от Румен Овчаров за „разхерметизирано“ ядрено гориво на „Устингхаус“ в евопейските централи, които вече го използват, Александър Николов нарече с ирония „грандиозно“. 

„Целта е след няколко години един от блоковете на централата да може да работи с алтернативно гориво – независещо от Русия. Представете си, че войната продължи няколко години – тогава всички материали – стомана, ядрено гориво, газ ще бъдат използвани срещу Европа. Какво се случва ако Русия откаже да доставя ядрено гориво? Какъв е проблемът поне 50% от мощностите да са с алтернативно гориво. Това се случва в Чехия. Изпълнителният им директор бе в Козлодуй и разгледа проекта. Надявам се процесът по диверсификация да продължи и през 2024 година България да има алтернативна политика за ядреното си гориво. Това е донякъде застраховане“, каза той.

Бившият министър каза, че остава лоялен на Слави Трифонов и "Има такъв народ".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
лимбо

лимбо

01.08.2022 | 07:22

Някой да са осмели и попита - какво стана с ПАВЕЦ "ЧАИРА". Каква отговорност се потърси, или бюджетните работат само на бонусна система , а засиреците им се плащат от бюджета

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?