Следвайте ни

"Аладин" призна за заразеното месо и смени доставчика

viber icon

Вносът на заразено със салмонела полско пилешко месо е продълж​ил и след като "Марица" ​алармира на 21 ноември, че 17 тона от него е пласирано за месец в търговската мрежа.

За липсата на реакция от властите алармира възмутен търговец, на който преди дни било изтеглено охладено пилешко месо не от кой да е, а от самия вносител "Аладин Фуудс". 

Част от месото вече е реализирано към дюнерджийниците в страната и не се знае дали не е попаднало също в ресторанти, здравни и детски заведения.

Друга по-малка фирма, която внася от същия доставчик, е пловдивската "Моя груп" ЕООД, с база за заготовки и разфасовки на пилешко месо в Бенковски, както и "Сеффора" ООД в Луковит. 

Проучване на "Марица" установи, че от началото на август до края на ноември у нас от Полша са внесени пет партиди по 20 тона. Нотификаци​и, че месото е със салмонела, са издавани пет пъти от Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF). 

Но на практика от издаване на всяка нотификация до задействането на БАБХ всеки път минават 15-20 дни, а през това време месото се пласира. 

Ние нямаме вина за това, а полската фирма, която е най-големият производител на пилешко месо в Европа. Това обясни собственикът на "Аладин Фуудс" Аладин Харфан.

Той уточни, че вече е смен​ил доставчика. Твърди, че месото, което продава​л, не ​било със салмонела, но заради европейската нотификация от Агенцията по храните изтегля​ли всички количества. Тепърва щяло да се решава дали стоката да се върне в Полша,  да се насочи за производство на кучешка храна или към екарисаж.   

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?