Следвайте ни

Ако "Сириза" извади Гърция от еврозоната, иде страшен финансов трус

viber icon

Евентуално решение на гръцкото правителство, доминирано от "Сириза", след предстоящите нови избори да излезе от еврозоната ще предизвика опустошителен хаос на финансовите пазари, който може да се окаже дори по-лош, отколкото световната криза след фалита на Lehman Brothers през есента на 2008 година, предупредиха водещи международни икономисти. Напускане на еврозоната от страна на Атина вероятно ще доведе до силен трус в гръцката банкова система и на фондовия пазар в страната и може да завърши с налагането на тежък капиталов контрол, заяви Бари Ейхънгрийн, икономически историк от Университета на Калифорния в Бъркли, цитиран от БНР. Това негово изказване беше част от публична дискусия на четирима видни икономисти за кризата в еврозоната на годишна среща на Американската икономическа асоциация.

Излизане на Гърция от еврото може да се прехвърли и върху други страни членки, тъй като инвеститорите ще започнат да спекулират коя може да се окаже следващата страна, която ще напусне валутния съюз, каза той.

В краткосрочен план подобен сценарий би повторил кризата след фалита на Lehman Brothers, но на квадрат, предупреди Ейхънгрийн. Той също така прогнозира, че европейските политици ще се наложи "отново да преглътнат трудно" и да направят поредни компромиси, за да запазят Гърция в еврозоната.

Докато запазването на еврозоната ще бъде скъпо, трудно и болезнено за политиците, нейното разбиване ще бъде още по-скъпо и по-трудно, каза той. Като цяло четиримата видни американски икономисти, участвали в дискусиите, бяха песимисти относно перспективите пред проекта на единна европейска валута.

Джефри Франкел, професор по икономика в Харвардския университет, каза, че глобалните инвеститори "са се струпали обратно" на европейските финансови пазари през последните години с оглед отслабване на кризата в региона. Сега вероятно ще има повторение на периодите на пазарна нестабилност в еврозоната и може да последва рязко повишение на напрежението на пазарите на суверенни европейски облигации, предположи Франкел.

Кенет Рогоф, бивш главен икономист на Международния валутен фонд и професор от Харвард, пък посочи, че еврото е "историческа катастрофа". Това обаче не означава, че еврозоната може да бъде разбита лесно, допълни той.

От своя страна Мартин Фелдщайн, дългогодишен критик на проекта за еврото, заяви, че са се провалили всичките опити за завръщане на Европа към здрав икономически растеж.

„Мисля, че може да няма начин да се сложи край на кризата с еврото, дискутираните опции за спиране на кризата, включително и стартирането на мащабна програма за "количествени улеснения" от страна на Европейската централна банка, по моя преценка въобще не могат да бъдат по-успешни”, посочи той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?