Следвайте ни

Шефът ни застрахова срещу COVID-19 за 2,50 лв. на месец

viber icon

Групова застраховка за фирми и предприятия, която покрива заразяване и лечение на COVID-19 пусна родна застрахователна компания. Това е първият такъв специфичен колективен продукт в условията на пандемия. Странното е, че договорът се прави не за една години, а само за няколко месеца - от един до шест, с край на валидност 31 декември 2020 г. Предназначен е за работодатели, които искат да подсигурят служителите си.

Застраховката се прави за минимум 5 души от една компания и така цената й е 2,50 лева на човек на месец, посочват от Дженерали България. Едно от покритията й е смърт на лице, заразено с коронавирус, и тогава се изплаща обезщетение от 3000 лева на наследниците му. Покриват се също допълнителни разходи по болнично лечение. След 8-и ден, прекаран в лечебно заведение, на застрахования се изплащат дневни пари 50 лева, но само за 5 дена. А за следболнично възстановяване (стига пациентът да е бил поне 3 дни в болница) на лицето се полагат еднократно 500 лева. Стигне ли се до лечение в интензивен сектор, застрахователното обезщетение е с по-големи суми.

Не можете да сключите на мига договор със застрахователя обаче. Причината е, че се изисква т.нар. изчаквателен период от поне три дни. Което е добра новина, тъй като доскоро компаниите изчакваха 14 дни, за да се задейства покритие срещу COVID-19 в застраховка Живот. След първоначалния ступор компаниите преразгледаха офертите си и някои от тях включиха и в туристическата „Помощ при пътуване“  медицински разноски при заразяване с  COVID-19 при пътуване в чужбина за почивка или екскурзия. Добрата новина е, че цените не са се променили в сравнение с миналата година, въпреки добавката.

По принцип всяка здравна застраховка има покритие заболяване в условия на пандемия. И откакто Световната здравна организация обяви COVID-19 за пандемия, застрахователите се видяха принудени да изплащат обезщетения на клиенти, поразени от вируса. Покритието за COVID-19 по здравни застраховки е същото, както при всяко друго вирусно заболяване. Покриват се разходите за извънболнично лечение, болнично лечение и лекарства, при спазване на лимитите, при които е сключена полицата. Тестове за установяване на наличие на коронавирус се назначават по преценка на лекар специалист и се покриват от държавата. Те не са включени в обхвата на тези застраховки. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?