71

Ако Русия спре доставките на газ: Вижте какви мерки готвим със страните от ЕС

Няколко европейски страни вече подготвиха и представиха планове за действие, в случай че доставките на газ от Русия намалеят или изцяло спрат. Мерките включват както по-рационално управление на потоците, така и определяне на своеобразни "дажби" за бизнеса и домакинствата. Русия заплаши, че ще спре доставките, ако "неприятелските" държави откажат да заплащат доставките в рубли, както поиска президентът Владимир Путин. Какво точно смятат да правят страните разказва Ройтерс, цитиран от dariknews.bg.

България

Страната, която внася над 90 процента от газа си от Русия, води преговори с Азербайджан за доставки на газ и търси начини за ползване на терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция. Операторът на газопреносната мрежа откри търг за разширяване на подземното хранилище и удвояване на капацитета му и се подготвя за евентуално прекъсване на газовите доставки.

Австрия

Страната, която внася от Русия около 80 процента от газа, активира първата стъпка от тристепенен план за действие при извънредна ситуация и затегна мониторинга на газовия пазар, но засега не предприе конкретни мерки, за да си гарантира алтернативни доставки. Налагане на газови "дажби" ще се предприема само, ако се стигне до третата фаза на плана, озаглавена "незабавна криза". 

Великобритания

Според говорител на националната електропреносна мрежа, доставките са възможни от няколко различни източници. Доставките се очаква да са достатъчни при всички сценарии. Великобритания получава едва 3 процента от газа си от Русия.

Дания 

Дания обяви, че има същия план за действие като Германия, който по същество е общоевропейски, но всяка страна има право на своя оценка на проблема. Засега Копенхаген не е активирал първата фаза на плана си за действие.

Германия 

Германия активира миналата седмица първия етап на плана си за действия при извънредна ситуация. Вторият етап предвижда прекъсване на доставките или високо потребление, което нарушава баланса и не може да се уравновеси без намеса. Третото ниво е извънредно положение, при което пазарните мерки вече не действат и мрежовият регулатор получава правото да решава как да разпределя газа. През 2021 г. Германия е внесла 55 процента от газа си от Русия, а през 2022 г. - 40 на сто.

Гърция 

По силата на плана си за действие страната, която използва газ най-вече за производство на ток, ще получи допълнителни количества втечнен газ, а четири топлоцентрали ще преминат на дизел. Ще се увеличат доставките и на азерски газ. Ще се активират и свободните мощности за производство на ток от въглища. Руският газ покрива около 40 процента от нуждите на страната.

Италия

Министърът на екологичния преход Роберто Чинголани заяви пред "Радио 24", че Италия може да разчита на значителни резерви, за да избегне критична ситуация през следващите няколко месеца дори и да има прекъсвания в доставките от Русия. По думите му първите сделки за доставки по тръбопроводи от Алжир, Либия и Азербайджан, както и по терминали от Катар, САЩ и Мозамбик могат да бъдат сключени още следващата седмица. Италия получава 40 на сто от газа си от Русия.

Нидерландия 

Нидерландия получава 15-20 процента от газа си от Русия. Правителството помоли бизнеса и жителите на страната да намалят потреблението, но засега не е активирало кризисен план.

Полша

По силата на закона за задължителните резерви, в случай на риск за доставките полското министерство за климата внася формално искане до правителството да наложи ограничения на ползването на газ от потребителите. Те засягат първо промишлеността, а домакинствата биват защитени. Полша внася около 50 процента от газа си от Русия.

Франция 

Френският оператор на газопреносната мрежа "Же Ар Те газ" (GRTgaz) подготви мерки за действие в случай на прекъсвания в доставките и призова за запълване на хранилищата преди следващата зима. Мерките дават възможност на компаниите да намаляват или спират газовото потребление до два часа за големи потребители, свързани с мрежата. Франция получава около 20 процента от газа си от Русия.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Митко

Митко

09.04.2022 | 16:59

А мужика какво ще яде то Русийката само суровини изнася.

Отговори
4 0
ГОЧО

ГОЧО

09.04.2022 | 15:12

КАТО ПОЛЗВАТ ГАЗ 20,30,40 ПРОЦЕНТА ОТ РУСИЯ,НЕ Е ЯСНО ОСТАНАЛИТЕ 80,70 И 60 ПРОЦЕНТА ОТКЪДЕ ИМ СЕ ДОСТАВЯТ НА ЕВРОДЪРЖАВИТЕ,ПОСОЧЕНИ В СТАТИЯТА. И ЗА БЪЛГААРИЯ-90% ОТЯ РУСИЯ А ОСТАНАЛИТЕ 10% ОТ КЪДЕ ИДВАТ?

Отговори
3 3
Е херехе, ехереХа!

Е херехе, ехереХа!

09.04.2022 | 16:05

Ако Русия Ви спре доставките на газ и петрол, в ЕU ще се на се ре те! Не само ше останвте на студено на и икономийката Ви ще фалира! Няма да има, торове, зърно, хляб...! Няма да можете да раздавате пари на гьотере и да се правите на важни!Хубавото е че ще спре Е корупцията и ще станете само едни жалки Е чиновници, от които нищо няма да зависи!

Отговори
3 3
Какъв Азербайджан

Какъв Азербайджан

09.04.2022 | 14:57

Докато вземат от Азербайджан всички ще сме по улиците,тъпи същества

Отговори
8 3
777

777

09.04.2022 | 14:54

Значи газ не ви трябва от Русия. Дано Русия спре изцяло газоподаването тогава искам да ви видя плановете

Отговори
7 5
комунист

комунист

09.04.2022 | 14:32

На хартия всичко е добре.На яве- ще видим.Със сигурност ще има комфликти.

Отговори
9 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?