Следвайте ни

Ако не преизчислят пенсиите: Ще мизерстват над милион възрастни

Вдигат с 44 лева линията на бедност от 2022 г.

viber icon

Към началото на тази година малко над 1,5 млн. българи получават доходи под текущите нива на линията на бедността от 369 лева, от които близо 800 хил. са в пенсионна възраст.

От 1 януари 2022 г. линията на бедност в страната ще бъде 413 лева вместо досегашните 369 лева. Това предвижда проект на правителствено постановление, качен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на труда и социалната политика. Повишаването с 44 лева (12%) е много по-значително спрямо предишното вдигане на прага на бедност с едва 9 лв.  

Определянето на размера на линията на бедност за страната става на основание на специална методика. Тя дава възможност при резки икономически промени социалният министър да предлага размер на линията на бедност на базата на обективна информация, съобразена с възможностите на бюджета, но не по-малък от определения размер на линията на бедност за страната през текущата година.

Отсъствието на предсказуемост по отношение на промените в потреблението и заетостта, свързани с все още наличните рискове от здравно естество, налагат използването на относително консервативен подход при определянето на размера на линията на бедността за 2022 г., се посочва в мотивите към проекта на постановление. 

С определянето на линията на бедност от 413 лв. за догодина, финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания ще бъде актуализирана, съобразно възможностите на бюджета. По данни на НСИ над 1,5 млн. души в България са под прага на бедността към началото на годината. Линията на бедността е различна за всяка област у нас. Към момента малко над 800 хил. души в страната получават пенсии под линията на бедността. Без преизчисляване на пенсиите и реализация на планирания скок тази цифра ще доближи 1 млн. български пенсионери, прогнозират експертите. 

В последната актуализирана средносрочна бюджетна прогноза от декември 2020 г. се предвижда за 2021 г. ръст на БВП от 2,5 на сто, коефициент на безработица от 5,2 на сто и ръст на заетостта от националните сметки от 0,9 процента. Последните данни от НСИ за първо тримесечие на 2021 г. отчитат спад на БВП от 1,8 на сто на годишна база. За първо тримесечие, по данни от наблюдението на работната сила, коефициентът на безработица е 6,3 на сто, заетостта по данни на националните сметки намалява с 2,5 процента на годишна база. Тези резултати дават основание и определят необходимостта от търсене на възможности за промяна в механизма за определяне на линията на бедност за страната.

С проекта на постановление се предлага изменение на методиката с достатъчно и различни възможности за определяне на размера на линията на бедност за страната, в условията на извънредна обстановка, породена от разпространението на пандемията, и наличието на необходимост от вземане на решения в условията на извънредност, когато статистическата или прогнозната дейност е компрометирана от неикономически структурни трансформации.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Свидетел

Свидетел

12.07.2021 | 18:38

Те както са я подкарали до 2-3 г. Минималната пенсия ще настигне максималната.

Отговори
2 6
Партията

Партията

12.07.2021 | 14:41

Те сега не мизерстват ли? Минималната пенсия е 300 лв, но 900 хиляди пенсионери получават под 300лв. Това са големите успехи на ГЕРБ! Страната с най-голям отрицателен прираст в света! С най-бедното население, с най-лошото здравеопазване, с най-голяма разлика между бедни и богати (коефицент на Джини).

Отговори
20 6
Бай Тошо

Бай Тошо

12.07.2021 | 14:10

При "гадния" комунизъм, при мене вали-капе винаги на края на месеца заплатка, а най-накрая пенсия! После гадно било, нямало банани, намало демокрация - на ти сега "демокрация", каква ти "демокрация", като нямаш пари, пенсия?

Отговори
23 6
Баба Гицка

Баба Гицка

12.07.2021 | 13:23

Абе само с пенсии се занимавате!!! Изглежда че в тази държава няма други проблеми. Всичкото цъфнало и вързало. Помислете за децата. Значи пенсиите по равно за всички а децата получават ли по равно за всички. Не може едни да внасят цял живот и да не получават затова че имат високи доходи, а за да има за други които не са внасяли -дайте да изравним! Не може така! Защо като идат в чужбина работят, тука гледат на помощи!

Отговори
19 17
Габи

Габи

12.07.2021 | 14:23

Напълно съм съгласна, че децата не трябва да се делят и най-отговорните родители да бъдат наказвани без детски. Всеки трябва да получава пенсия отговаряща на осигорителният му доход.

Отговори
20 7
abe

abe

12.07.2021 | 15:03

а като вдигат с процент пенсиите какво ще кажеш за едни 100 лева а за други 1 лев?! който е беден продължава а който е богат още и ми говориш за справедливост. и двамата сте смешници

Отговори
17 6
ДО-БАБА ГИЦКА

ДО-БАБА ГИЦКА

12.07.2021 | 16:53

ТЕЗИ КОИТО НЯМАТ ТРУДОВ СТАЖ И НЕ СА ВНАСЯЛИ ОСИГОРОВКИ--ЩЕ ЧАКАТ ПЕНСИЯ НЕ НА 60-65--А КАТО НАВЪРШАТ 72 ГОДИНИ--ТАКА ЧЕ СПОКОЙНО КОЙТО УСТИСКА ДО ТЕЗИ ГОДИНИ ЩЕ ИМ СЕ РАДВА МНОГО МАЛКО ВРЕМЕ---ВСЕ ПАК ТЕЗИ ХОРА СА БИЛИ БЕЗРАБОТНИ И СА ГЛАДУВАЛИ--ЗАТОВА НЕ СА И ВНАСЯЛИ СИГОРОВКИ--ЗАКОЕТО Е ИМА ВИНА И ДЪРЖАВАТА--ТАКА ЧЕ ВСЕ ПАК ТВА СА ЖИВИ СЪЩЕСТВА КОИТО ДЪРЖАВАТА ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ И ЗА ТЯХ НО СЛЕД-КАТО НАВЪРШАТ 72 ГОДИНИ---И НЯМА ДА СА В ТЕЖЕСТ НА СИСТЕМАТА КАТО ВЗЕМЕМ ПРЕДВИД ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТА НА ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ

Отговори
12 3
ДО-Габи

ДО-Габи

12.07.2021 | 17:24

НЕМОЖЕ НА МИЛИОНЕРА ДЕТЕТО ДА ПОЛУЧАВА ДЕТСКИ НАРАВНО С ДЕТЕТО НА СОЦИАЛНО СЛАБИЯ--АКО МИЛИОНЕРА И СОЦИАЛНО СЛАБИЯ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ ПО 100 ЛЕВА ЗА ДЕТЕ ПРИМЕРНО--СПРАВЕДЛИВОТО ЩЕ Е МИЛИОНЕРА ДА НЕ ПОЛУЧАВА НИЩО--А СОЦИАЛНО-СЛАБИЯ 200 ЛЕВА---АКО Е КАРАМЕ ЗА ПЕНСИИТЕ ПАК ПО-СТАРИЯ НАЧИН--ШЕФА ДА ПОЛУЧАВА ГОЛЯМА ЗАПЛАТА ЦЯЛ ЖИВОТ-А ПОСЛЕ И ВИСОКА ПЕНСИЯ--ТОВА ЗНАЧИ ЧЕ НЯМА ДА ИМА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ НИКОГА В БЪЛГАРИЯ--БЕДНИЯ ЩЕ РАБОТИ И ПАК ЩЕ ГЛАДУВА--КОЙТО Е ПОЛУЧАВАЛ ГОЛЯМА ЗАПЛАТА--ДЪРЖАВАТА ЩЕ МУ ВЗИМА И ПО-ГОЛЯМ ДАНЪК--А АКО ЖЕЛАЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИЯ КОЯТО ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА ОТПУСНЕ НА ВСЕКИ ПЕНСИОНЕР--ТО ТОГАВА ТОЗИ З ГОЛЯМАТА ЗАПЛАТА ДА СИ ЗАДЕЛЯ ПАРИ ИЛИ ДА СИ ВНАСЯ ВНОСКИ ЗА ВТОРА ПЕНСИЯ

Отговори
8 6
истината

истината

12.07.2021 | 12:21

ВСИЧКИ КОИТО СА РАБОТИЛИ ЗА ТАЗИ ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАТ ЕДНАКВА ПЕНСИЯ--ПО ИЗЧИСЛЕНИЯ СРЕДНО ТЯ Е ОКОЛО 440 ЛЕВА -ЗА ДА МОЖЕ ВСЕКИ ДА ОЦЕЛЕЕ--ПЕНСИЯТА ОТ ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА Е БОНУС ЗА ВСИЧКИ КОИТО СА ДОСТИГНАЛИ ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ И СА РАБОТИЛИ ЗА ИКОНОМИКАТА И--ЦЕНЕН Е ТРУДА НА УЧИТЕЛЯ НО ЦЕНЕН И ТРУДЪТ И НА ЧИСТАЧА-ЗАЩОТО ЩЕ ХОДИМ ЗАРИТИ ДО ГУШАТА С БОКЛУЦИ--КОЙТО Е РАБОТИЛ НА ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И СЕГА ИСКА ПОВЕЧЕ ПАРИ НА СТАРИНИ-Е ИМАЛ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ САМОУСИГОРЯВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА ВТОРА ПЕНСИЯ ИЛИ ДА СИ ИКОНОМИСВА ПАРИ---ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ТОЗИ КОЙТО ВЗИМА ПОВЕЧЕ ЗАПЛАТА ДЪРЖАВАТА ЩЕ МУ УДЪРЖА ПО ВИСОК ДАНЪК ЗА ВСИЧКО---А НАКРАЯ КОГАТО ОСТАВАТ ОЩЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ ЖИВОТ ВСИЧКИ ЧЕ БЪДАТ РАВНИ С 440 ЛЕВА ПЕНСИЯ ЗА ДА НЯМА ГЛАДУВАЩИ БЪРКАЩИ ПО КОФИТЕ И ПЕНСИОНЕРИ КОИТО ГЛАДУВАТ ЗА ДА СИ КУПЯТ ЛЕКАРСТВА---БЪДЕТЕ СПРАВЕДЛИВИ----ЕДНО Е ЕРАРХИЯТА В СЛУЖБАТА-ТАМ ШЕФА ЩЕ ПОЛУЧАВА ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ЧИСТАЧА--НО ПЕНСИИТЕ ЩЕ СА БОНУС ОТ ДЪРЖАВАТА ЕДНАКВИ ЗА ВСИЧКИ ОТГОВОРИ

Отговори
30 17
Габи

Габи

12.07.2021 | 15:00

Има хора, които са получавали по-голями доходи от някои шифове, но са ги укривали. Сега каква пенсия заслужават?Друг е въпросът, че повечето ниски пинсии са получени преди управлениито на ГЕРБ-след 2000 година .

Отговори
10 6
ДО-ГАБИ

ДО-ГАБИ

12.07.2021 | 16:44

ОТГОВОРИЛ СЪМ ПО-ГОРЕ--ПЕНСИЯТА ЩЕ Е БОНУС ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА ВСЕКИ КОЙТО Е РАБОТИЛ ЗА НЕЯ И ЩЕ БЪДЕ ЗА ВСИЧКИ 450 ЛЕВА--ЗА ДА МОЖЕ ВСЕКИ ДА ОЦЕЛЕЕ---А НЕ КАКТО СЕГА ЕДИН ДА ВЗИМА ПО 1500 А ДРУГ ДА ГЛАДУВА С 250-300

Отговори
14 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?