4232

Акциите на Уолстрийт с нови върхове, но и спадове

Борсовите индекси в САЩ продължиха възстановяването си миналия четвъртък след загубите, предизвикани от по-горещия от очакваното доклад за инфлацията по-рано през седмицата

Dow Jones Industrial Average се покачи с приблизително 349 пункта, или 0,9%, достигайки второто си най-високо затваряне досега. S&P 500 добави 0,6%, достигайки 11-ия си рекорд за годината.

Технологичният Nasdaq Composite спечели 0,3%. Индексът на малките и средните компании Russell 2000 скочи с 2,5%. Доходността на държавните облигации на САЩ първоначално падна, след като нови данни показаха, че продажбите на дребно са намалели през януари и че през предходните месеци са били по-ниски от докладваните по-рано, подновявайки надеждите, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации обаче бързо се покачи, като се установи на 4,239% - малко под нивото на затваряне от сряда, но над нивото, в което беше точно преди публикуването на отчета за продажбите на дребно.

Други данни показаха, че седмичните молби за безработица са по-ниски от очакваното,

знак за продължаващата сила на пазара на труда. 

Проучване на доверието на строителите на жилища отчете, че то се повишава за трети пореден месец, докато това в индустриалното производство не отговаря на прогнозите.

Анализатори казват, че както продажбите на дребно, така и промишленото производство вероятно са били потиснати от необичайно суровото зимно време миналия месец.

Според финансови експерти отчетът за индекса на потребителските цени от вторник може да се е оказал изненадващо горещ поради еднократни фактори, свързани с нулирането на цените от страна на бизнеса в началото на годината. Този аргумент отново помогна за повишаване на акциите, отбелязва The Wall Street Journal, цитиран от profit.bg.

Преди вторник печалбите на пазара току-що бяха започнали да се разширяват, надхвърляйки големите технологични акции, които задвижваха индексите нагоре през по-голямата част от изминалата година.

Във вторник

нетехнологичните акции бяха силно засегнати,

след като инвеститорите се притесниха, че възстановяването на инфлацията може да накара Федералния резерв да отложи намаляването на лихвените проценти, увеличавайки шансовете за рецесия. Те обаче се върнаха на добри позиции в четвъртък.

Подпомогнати от покачването на цените на петрола, енергийните компании бяха сред най-добре представящите се в четвъртък. Акциите на Chevron поскъпнаха с 3,4%, докато Exxon Mobil спечели 2,9%. Diamondback Energy достигна първия си нов връх при затваряне от октомври.

Междувременно Cisco Systems падна с 2,4%, след като компанията за мрежово оборудване даде предпазлива прогноза за продажбите.

Сред доминиращите на пазара технологични акции Alphabet загуби 2,2%, Nvidia се понижи с 1,7%, а Microsoft се срина с 0,7%. Компанията майка на Facebook - Meta Platforms, беше изключение с ръст от 2,3%.

В Европа борсите закриха поредната търговска сесия с лек растеж,

като общоевропейският Stoxx 600 регистрира ръст от 0,6%. Най-печеливши бяха акциите на автомобилните производители, благодарение на Renault и на строителните компании, поскъпнали съответно с 2% и 1,1%.

Renault обяви, че ще изплати на акционерите си тлъст дивидент, и потвърди целта си да постигне двуцифрен оперативен марж до 2030 г. В резултат акциите на компанията скочиха с 6,3%.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?