Следвайте ни

Ахмед Доган купи култов ресторант в Стария Пловдив

viber icon

Оглавявана от Ахмед Доган фондация е новият собственик на един от емблематичните ресторанти в Стария град на Пловдив. Става въпрос за "Пълдин", който е разположен в историческа сграда, паметник на османската архитектура. 

През април 2021 г. фондация "Хермес", оглавявана от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, купува ресторанта от бившия местен лидер на БСП Георги Гергов, пише "Капитал".

Сделката се осъществява през специално създадена за целта компания "РУМИ-1207". Тя е основана на 2 април като дъщерно дружество на компанията на Гергов "Стария Пловдив", която внася целия капитал от 827 хил. лв. Седалището на новото дружество обаче е в централата на ДПС в София - бул. "Александър Стамболийски" 45А. А за членове на съвета на директорите са избрани Биршен Ибрямова, Ренгинар Муталиб и Нина Петрова-Кашкина.

Биршен Ибрямова дълги години работи като секретарка на Доган. Женена е за депутата от движението Джейхан Ибрямов и понастоящем е в управата на фондация "Хермес", а също е и председател на партийната фондация "Либерална интеграция". Ренгинар Муталиб е финансист на ДПС, който се подписва като съставител на отчетите му, както и на тези на фондациите. А Нина Петрова-Кашкина е изпълнителен директор на "Делта епсилон" - компанията, собственик на Боянския сарай на Доган.

Скоро след регистрирането на дружеството на 13 април друга компания на Гергов, "ИАГ инвест", прехвърля на "РУМИ-1207" ресторанта. Материалният интерес при вписването на сделката е близо 780 хил. лв. А на 28 април акциите на новата компания заедно с имота са джиросани от Гергов на новия собственик - фондация "Хермес". В нейното управление освен Доган и Ибрямова е и дългогодишният депутат от ДПС Камен Костадинов. От документите в Търговския регистър не се вижда цената на сделката и дали тя съвпада с тази от прехвърлянето две седмици по-рано.

Ресторантският комплекс "Пълдин" е съставен от три постройки, разположени на терен от 1.4 дка на ул. "Княз Церетелев" 3.

 В миналото сградата, известна като Мевлеви хане, е била дервишки манастир, за който най-ранни данни има от XVI в. Включвал е молитвен дом-джамия, зала за ритуални танци на танцуващите или въртящите се мевлевии и жилищни сгради за дервишите. Счита, че преди това през Средновековието там е имало християнски манастир.

В края на XIX в. след Освобождението обектът бил изоставен. Джамията се срутила при земетресението през 1928 г. и от някогашния комплекс е оцеляла само голямата зала за ритуални танци. Запазена е и богата вътрешна декорация от дърворезби и стенописи с влияние от българския възрожденски стил. Под сградата пък минава част от някогашната стена на акропола, открита при археологически проучвания през 70-те години на XIX в. Находките могат да се видят в подземна зала, създадена за целта, намираща се под двора на комплекса.

Тогава и комплексът е реставриран и преустроен в ресторант, който отваря през 1974 г. под името "Пълдин". Гергов го придобива през 1999 г., когато за 3.1 млн. долара са продадени 80% от държавното дружество "Стария Пловдив". Ресторантът е временно затворен и след реновация през 2001 г. отново е открит.

"Възнамеряваме обектът да се използва за културни събития и може би като ресторант. Предвиждаме да бъдат направени инвестиции за реновация", коментира Биршен Ибрямова от фондацията собственик "Хермес".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (47)

арх. Никола МУШАНОВ с арх. Златка КИРОВА, 1970

арх. Никола МУШАНОВ с арх. Златка КИРОВА, 1970

06.08.2021 | 18:13

Позволявам си в разрез с истеричавото кудкудякане на политикани безграмотни на кирилица да добавя към: (цит.): "...при археологически проучвания през 70-те години на XIX в. Находките могат да се видят в подземна зала, създадена за целта..." от арх. Никола МУШАНОВ и неговата сянка арх. Златка КИРОВА през 1968 - 1972 година като най-елегантното заведение на Балкантурист дотогава. Статията не споменава нищо за долния двор, извън крепостната стена, с шикозно източно изложение. (Каква огромна разлика с българосъвеЦкия КИЧ две врати по-нагоре!) Нека се знае КОЙ МУ БЕШЕ МАЙСТОРА. ((Редица "подобрения" и опростачавания впоследствие си личат и се даже открояват ако имаш набито око...))

Отговори
5 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

06.08.2021 | 17:05

Ето за това ме е срам,че съм българин.Защо народе,защо.Защо спиш народе.Докога с този сън.Докога с тази робска и овча психика.Само с празни приказки нищо няма да се оправи.Те не са виновни,че си въртят далаверите както си искат.Ти овчи народе си виновен,че им го позволяваш.Писнало ми е да чета всеки ден коментари за Тотев,Тотевица, за каки Здравки и за още един куп бивши и настоящи кметове на Пловдив.Запомнете един път завинаги-ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ ЗА НИЩО.Виновни сте вие,че сте ги избрали и,че сте ги сложили там да ви решават съдбите.Те не са се избрали сами.И накрая искам да кажа една една много стара турска поговорка-мохабет чок,файда йог.В превод-от много приказки,полза няма.Искат се дела,а не само приказки и плюнки.

Отговори
12 2
Нали

Нали

06.08.2021 | 16:48

Славчо Атанасов е г.е.й!

Отговори
4 11
Нали

Нали

06.08.2021 | 16:47

Славчо Атанасов е г.е.й!

Отговори
3 10
Нали

Нали

06.08.2021 | 16:47

Славчо Атанасов е г.е.й!

Отговори
3 8
Лило

Лило

06.08.2021 | 16:47

Коалиционните партнери БСП и ДПС си раздават имоти, а дали го е купил или е подарък от другатите, още не е ясно. В понеделник, ще разберем, ако ДПС не се яват в парламента, за да може с по малко гласове да се избере министерски съвет. Ще лъсне и задкулисието на ИТН, ще разберем кой са истинските управляващи!

Отговори
9 6
Нали

Нали

06.08.2021 | 16:46

Славчо Атанасов е г.е.й!

Отговори
2 8
Нали

Нали

06.08.2021 | 16:45

Славчо Атанасов е г.е.й!

Отговори
2 8
Нали

Нали

06.08.2021 | 16:45

Славчо Атанасов е г.е.й!

Отговори
2 9
Нали

Нали

06.08.2021 | 16:43

Славчо Атанасов е г.е.й !

Отговори
3 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?