1553

Агнешкото върви по 28 лева, гледайте цвета на печата

"Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунака за Великден. През тази година не наблюдаваме повишение в цените на горива и електричество, които се отразяват на производството и търговията".

Това заявява председателят на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) Пейо Майорски.

„Конкуренцията е достатъчно голяма и едва ли могат да се очакват драстични скокове в цените“, казва още той в позиция на АЗП, изпратена до медиите. Според него единствено може да има спекулации от страна на търговците и веригите. Именно такива сигнали постъпват в АЗП.

Средната цена на агнешкото месо е около 28 лв. за килограм. Плешката излиза с около 20% по-евтина. Цените са с около 5% по-високи в сравнение с миналата година. Зелената салата струва средно около 70 ст. за брой, връзка репички и пресен лук – 80 ст. Яйцата са около 60 ст. за брой, като ако вземете 30 броя излизат по-евтино – около 40 ст. за брой. Разнообразните видове козунаци се предлагат на различни цени. Започват от 4.80 лв. и стигат до 10 лв.

Български фермери и търговци вече алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20% по-ниски от тези на пазара, информира още Майорски. Той призовава Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.

От асоциацията съветват потребителите да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското е със син печат, а вносното - с червен. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Големите

Големите

02.05.2024 | 08:11

вериги магазини , Ни спасяват от глад и Ни карат да се чувстваме ИСТИНСКИ ЕВРОПЕЙЦИ ! Нашето семейство ,близки и приятели редовно Си купуваме от ТЯХ ! Продукцията и стоките ,които продават са с доказано отлично качество !

Отговори
4 0
КолюКукура

КолюКукура

01.05.2024 | 18:00

Тоя дето го интервюрат и тоя дето пише статията - да се гръмнат солидарно и последователно. във ВСИЧКИ хипермаркети агтнешкото е по 19.90 - 20.90 лв. и то със син печат, значи - българско! На космически цени го продават по селата частниците дето се овълчиха та искат с един великден кола и вила да си купят. А йяцата даже поевтиняха до 30 ст.

Отговори
8 0
Любопитко

Любопитко

01.05.2024 | 14:38

Не знаех до сега, че на всяка пържола поставят печат. А иначе - ний сме свикнали - изяждали сме и 20 годишни меса, та сега за една пържола... Нека не забравяме, че търговците ни са брутални в изобретенията си да ни пробутват боклуци.

Отговори
7 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?