49

Агенцията по храните стартира извънредни проверки в оранжериите

Във връзка с предстоящите Великденски празници инспекторите по растителна защита и официалните фитосанитарни инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните  стартираха засилени проверки в производството на оранжерийна продукция. Във фокус са листни зеленчуци, като салати, спанак, зелен лук и чесън.

Проверките целят проследяване на произхода на подготвения за засаждане разсад, използваните семена и посадъчен материал,  както и вземане на  проби от отглежданите култури за анализ за остатъци от пестициди и замърсители.

Засиленият контрол е с оглед да се гарантира предлагането на безопасна оранжерийна продукция на пазара и намаляване на рисковете и въздействието от употребата на пестициди върху здравето на хората и върху околната среда.

От 14 февруари до сега са извършени проверки в оранжериите на 280 земеделски стопани, в които се отглеждат различни култури: салата, спанак, домати, краставици, пипер, целина, лук, чесън, копър, магданоз, зеле, рукола и репички.

Установени са несъответствия само в две проби – марули, при които лабораторно е констатирано наличие на остатъчни вещества от пестициди и проба спанак със  съдържание на тежки метали.

За констатираните нарушения при първично производство на растения и растителни продукти в оранжерии контролните органи предриемат необходимите последващи действия, съгласно разпоредбите на Закона за защита на растенията и Закона за административните нарушения и наказания.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?